Persmoment van Groen, om de klimaatplannen van de partij voor te stellen met Kristof Calvo, Meyrem Almaci en Björn Rzoska.
Photo News Persmoment van Groen, om de klimaatplannen van de partij voor te stellen met Kristof Calvo, Meyrem Almaci en Björn Rzoska.

Groen: “De klimaatspijbelaars zitten in de regering”

Groen hield zaterdag in Brussel haar eerste campagnedag in aanloop naar de verkiezingen in mei. Zo'n duizend leden kregen er workshops over campagnevoeren en maakten kennis met het 'Plan A', van de partij, "want er is geen planeet B". 

Voorzitster Meyrem Almaci riep de andere partijen op, met een berekend klimaatplan te komen. "Wat is jullie alternatief? ", vroeg ze. "Politici die denken dat alles vanzelf goed komt, vergissen zich. Als we niets veranderen, zal de uitstoot tegen 2035 niet dalen, maar stijgen. De klimaatspijbelaars zitten in de regeringen en zijn niet beter dan klimaatontkenners."

Groen legde afgelopen week haar plan op tafel om de uitstoot tegen 2030 met 55 procent terug te dringen. De meest opgepikte maatregel was de snelle afbouw van tankkaarten en salariswagens. "Een aanslag op het nettoloon van de middenklasse", oordeelden andere partijen. "De huidige politici lijken de ernst niet te begrijpen", reageerde Almaci zaterdag. "Ja, de zaken zullen veranderen. En dat is nodig." Ze vroeg alle partijen met een becijferd plan te komen: "Dan kunnen we daarover in gesprek gaan".

Naast klimaat werd zaterdag de nadruk op het sociaal beleid gelegd. "Mensen krijgen vandaag niet de zorg waar ze recht op hebben. En leerkrachten krijgen niet de ondersteuning die ze nodig hebben. Dat is niet menselijk en daar willen wij verandering in brengen", aldus Almaci. De partij wil meer personeel in de klas en meer handen aan het bed van de zieken. Groen belooft te zorgen voor voldoende plaatsen in de jeugdhulp en de geestelijke gezondheidszorg, zodat de wachtlijsten verdwijnen.

De partij begint vol vertrouwen aan de campagne: "Hiervoor is veel steun. De meerderheid van de Vlamingen wil af van het systeem van de salariswagen en drie vierde steunt ons voorstel van mobiliteitsbudget voor elke werknemer. Laten we dat dan ook gewoon doen.”

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • anna vandenberg

    Agalev, Groen is nooit een klimaat partij geweest, in veertig jaar dat ze bestaan hebben geen enkele maatregel voorgesteld met visie. Enkel populistische voorstellen, bla bla boem boem, geen chocolade sigaretten maar wel jointjes. De jaren dat ze mee bestuurd hebben waar de slechtste voor het milieu ooit. Iedereen had recht op alles en liefst gratis, de basis werd gelegd voor geen respect en geen verantwoordelijk en de gevolgen dragen we nu op alle vlakken.De pop up boys en girls van de politiek

  • Diederik Verstraeten

    Fantasie partij die de werkende mensen willen laten rijden met paard en kar!!!

Lees meer