Harde beelden: rebellen behandelen brandwonden van kindje met modder "want er is niets anders"

Het zijn gruwelijke beelden: een klein Syrisch meisje dat helemaal in shock is terwijl enkele mannen haar insmeren met modder. Ze proberen zo de brandwonden van het kind af te koelen, want van degelijk medisch materiaal is in de regio al lang geen sprake meer.

Het meisje raakte gewond nadat de stad Homs gebombardeerd werd met wat de inwoners 'napalmbommen' noemen. Ze liep zware brandwonden op, maar echt goed kan ze niet verzorgd worden. Er heerst namelijk een enorm te kort aan medisch materiaal. De inwoners zien zich dan ook genoodzaakt om de wonden van het trillende, huilende kind in te smeren met modder, in de hoop dat haar huid zo afkoelt.

"Met napalm kan je geen water gebruiken", verklaart een van de activisten. "Dan worden de wonden nog erger. Iets anders is niet voorhanden, dus moeten we het met modder stellen." Volgens een plaatselijke dokter moeten de wonden daarna afgedekt worden met verbanden van polyester. Het materiaal maakt de situatie nog erger, "maar er is gewoon niets anders".

Bommen met ontvlambaar materiaal zijn internationaal verboden, maar Syrië heeft nooit het akkoord ondertekend dat het gebruik ervan verbiedt in regio's met veel burgers. Naast enkele humanitaire VN-konvooien voorkomt de overheid ook de doortocht van voedsel en hulp in de omgeving van Homs, een stad die midden in de strijd tussen het Syrische leger en rebellen.

Opgelet: de onderstaande beelden kunnen als choquerend ervaren worden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer