2 Rellen in de Groningse gemeente Haren, 21 september 2012.
EPA Rellen in de Groningse gemeente Haren, 21 september 2012.

Haren waakt voor tweede Project X

De Nederlandse gemeente Haren neemt vanavond maatregelen om een herhaling van de grootschalige Project X-rellen vier jaar geleden te voorkomen. De maatregelen zijn het gevolg van een actieve facebookpagina waar jongeren wordt opgeroepen vanavond naar het Groningse dorp te komen.

De maatregelen bestaan onder meer uit zichtbaar en onzichtbaar politietoezicht in dorp. Ook worden de toegangswegen en het treinstation in de gaten gehouden.

30 gewonden, 250.000 euro schade

Het is vanavond exact vier jaar geleden dat de Groningse plaats werd overrompeld door duizenden relschoppers die een spoor van vernieling achterlieten. De rellen in Haren begonnen nadat een meisje uit het dorp een uitnodiging voor haar zestiende verjaardag verstuurde via Facebook. Ze plaatste de oproep openbaar en dus zichtbaar voor iedereen in plaats van alleen zichtbaar voor haar eigen vrienden. De uitnodiging werd massaal gedeeld. De hype die ontstond resulteerde in duizenden bezoekers, 30 gewonden en 250.000 euro schade.

Het is volgens de woordvoerder van de gemeente Haren de eerste keer na de rellen in 2012 dat er op Facebook weer actief wordt gesproken over Project X in Haren. "Mensen krijgen een herinnering op hun tijdlijn en zo wordt de pagina langzamerhand weer actief."

Serieus
Of er daadwerkelijk mensen gaan afreizen naar Haren is de vraag. Gemeente en politie nemen de berichten op Facebook 'uiteraard serieus', maar verwacht niet dat het uit de hand gaat lopen. Wel is vandaag meerdere malen overleg geweest tussen de gemeente en de politie. Aan het eind van de middag was het nog rustig in Haren, en er zijn geen bijzonderheden gemeld.

'Goede kant'
Het facebookevenement voor vanavond is aangemaakt met een fictief profiel van ene Harry van Assen. In een interview met de plaatselijke krant van Haren vertelt hij "Ik denk dat de jeugd zich van de goede kant wil laten zien en aan wil tonen dat er best een feest zonder rellen plaats kan vinden. Maar daar zal geheid de uitdaging liggen."

Project X is vernoemd naar de film over een feest van drie jongeren in de VS dat volledig uit de hand liep.

2
EPA

Lees meer