thinkstock

Heeft sparen nog zin? Juiste varkentje levert 16x meer op

Waarom ouderwetse spaarboek nog altijd zin heeft

De Belgen voelen zich nog steeds het best met een extraatje veilig en gemakkelijk op hun spaarboek. Maar met de lage rente van vandaag hou je daar minstens een wrang gevoel aan over. Hoe zit dat nu: heeft sparen nog zin? Wel als u het goed doet.

Al maandenlang slikken we de ene renteverlaging na de andere en worden we bestookt met de boodschap dat sparen niets meer opbrengt. Toch parkeren we met z'n allen recordbedragen op onze spaarrekeningen. In totaal steekt er net geen 265 miljard euro in de buiken van onze spaarvarkentjes, blijkt uit de laatste cijfers van de Nationale Bank. Bankenfederatie Febelfin telt gemiddeld 13.000 euro op de gereglementeerde rekeningen in ons land.

Onverwacht
De Belg blijft dus trouw aan zijn spaarboek, ook al is er vandaag geen enkele rekening meer op de markt die je appeltje voor de dorst nog kan beschermen tegen de inflatie. Die zal over het hele jaar uitkomen op zo'n 1,6%. De best renderende spaarformule op de markt het 'Saving Plan' van Deutsche Bank biedt maar 1,5%. Zelfs wie zijn geld toevertrouwt aan de Maltese Izola Bank krijgt slechts 0,73%. En dan neem je al flink wat risico omdat zo'n rekening niet beschermd wordt door de Belgische depositogarantie, die 100.000 euro waarborgt wanneer de bank over de kop gaat. De meeste spaarrentes geraken zelfs niet meer verder dan het wettelijke minimum van 0,11% (0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie), blijkt uit vergelijkingen van Spaargids.be. Gene vette dus, en volgens experts kan dat nog zeker twee jaar zo blijven. Al die tijd stijgt ons spaargeld minder snel dan de prijzen, en wordt het dus ook minder waard.

En toch hoeft niemand met het schaamrood op de wangen weg te duiken omdat je geen zin had je geld te beleggen en het nog altijd op je spaarboek laat staan. "De spaarrekening draagt dan misschien niet meer bij tot echte vermogensopbouw, ze is nog steeds wel een veilige manier om een extraatje bij de hand te houden voor onverwachte omstandigheden of om je projecten op korte termijn (minder dan acht jaar, red.) te financieren", zegt Jo Stremersch van financiële planner Stremersch Van Broekhoven & Partners.

Risico
Want wat is een (even risicoarm) alternatief? Ook termijnrekeningen bieden nog slechts een rendement dat schommelt rond 1%. Een staatsbon op tien jaar biedt nog maar 0,6%. En daarbij zet je je geld wel weg voor een langere periode, zodat je zelfs niet kan inspelen op opportuniteiten als de rentes wel weer zouden stijgen. "De keuze is vandaag tussen zwart of wit, tussen veilige spaarboekjes of meer risicovolle investeringen zoals aandelen of vastgoed. Maar heel weinig Belgen hebben echt ervaring met beleggen, en dan raden we toch wat voorzichtigheid aan", aldus Stremersch. "Bovendien is de kracht van de samengestelde interest -hoe klein ook - belangrijker dan snelheid. Met een Arabische volbloed ben je misschien sneller op je bestemming, maar je riskeert er onderweg wel af te tuimelen. Dan kies je misschien beter voor een boerenpaard. Dat is traag maar zeker." Bovendien geniet je spaarboek ook nog een fiscaal voordeel: de eerste schijf van 1.880 euro intrest per persoon is vrijgesteld van roerende voorheffing.

Schade beperken
Intussen moet je wel proberen de schade van de inflatie zoveel mogelijk te beperken. Kies die rekeningen uit waarbij je toch het onderste uit de kan haalt, afhankelijk van wat jouw plannen zijn met dat geld. Wie actief werkt met zijn spaarcenten, kan ze tot wel zestien keer meer laten opbrengen, becijferde Bankshopper.be. Spaar je het maximale bedrag (6.000 euro) op de formule met de hoogste rente, het Saving Plan van Deutsche Bank (1,50%), dan heb je na één jaar 90 euro verdiend. Als je datzelfde bedrag op een klassieke spaarrekening van één van de grootbanken parkeert, is dat slechts 6,6 euro. En het kan nog beter, want de spaarrente zegt lang niet alles. Kies je voor formules waar je meer mag sparen, zoals de Step-Up rekening van Beobank (maximaal 9.000 euro aan 1,20% rente), dan ben je na een jaar 108 euro rijker. Wie over nog grotere sommen beschikt, gaat het best voor rekeningen waar de inlage niet gelimiteerd wordt. Zo brengt de ME3-spaarrekening netto 1% rente (0,80% vanaf 1 januari) op. Kan je in een jaar 10.000 euro spaargeld opzetten, dan krijg je 100 euro interest. En zo maken kleine percentjes uiteindelijk toch nog altijd rijke ventjes.

Welke spaarboek brengt het meest op?

Dromen van hogere rentes heeft de eerste jaren geen zin. Het enige dat u zelf kan doen om er zo veel mogelijk uit te halen, is spaargeld extra slim beheren. Dat gaat veel verder dan alleen uitkijken naar de hoogste rentes. Welke spaarrekening u het meest opbrengt, hangt ook af van wat u ermee van plan bent.

WELKE SPAARBOEK HET MEEST OPBRENGT, ONTDEK JE IN ONZE WEEKENDKRANT: 12 EXTRA PAGINA'S VAN ONZE NIEUWE REEKS 'GELD MAAKT GELUKKIG'. OOK (VOLGENDE WEEK) TE LEZEN IN HLN PLUS, ONZE ZONE EXCLUSIEF VOOR ABONNEES. PROEF NU VIER WEKEN VOOR SLECHTS 2 EURO

Lees meer