live

Herbeleef de bloedstollende slotfase in Zwitserland-Ecuador

  • Live om 18 uur vanuit Estadio Nacional (Brasilia)
  • Scheidsrechter: R. Irmatov (Oezbekistan)
  • Zwitsers verloren slechts één interland in twee jaar
  • Dood van Benitez serieuze aderlating

highlights

fase per fase

stop

2e helft afgefloten

EINDE: Zwitserland pakt de zege
Meteen daarna klinkt het eindsignaal en gaat Zwitserland met de drie punten lopen. Terecht, want het had eigenlijk al 2-1 moeten staan. Ware het niet dat scheidsrechter Irmatov het doelpunt niet door liet gaan vanwege buitenspel.

getty
reuters
afp
goal

Doelpunt voor Zwitserland

Invaller Seferovic kroont zich tot Zwitserse held!
Wat een slotfase van deze wedstrijd. Even leek het er zelfs nog op dat met de 2-1 ging lopen, maar het doelpunt valt aan de andere kant. Het is alweer een invaller die voor het doelpunt zorgt. Wat een bloedstollende slotfase!

other

De wedstrijd is wat stilgevallen en het lijkt bij 1-1 te blijven. Of gebeurt er nog iets in de drie minuten extra tijd?

other

Goede redding Benaglio
De ploegmaat van Kevin De Bruyne bij Wolfsburg verkijkt zich bijna op een vrije trap. In laatste instantie kan hij het leer toch nog wegwerken nadat die onderweg werd afgeweken.

yellow_card

Gele kaart

Djourou haalt doorgebroken Ecuadoriaan neer
De Zwitser krijgt geel wanneer hij aan de noodrem trekt. Rood had hier echter te streng geweest.

other

Zenuwen gieren door de keel
Ook in de laatste minuten van de partij gaat het vlot op en neer en kan het nog alle kanten uit. Shaqiri krijgt een vrije trap op een aangename plaats, maar trapt die in de muur.

substitution

Spelerswissel

Leeggestreden Montero naar de kant
Bondscoach Rueda gooit er met Joao Rojas nog een frisse kracht in.

epa
substitution

Spelerswissel

Haris Seferovic komt in de plaats van Josip Drmic
Drmic mag zijn ontgoocheling meteen gaan verbijten op de bank.

other

Doelpunt valt bijna aan de overkant!
Benaglio heeft moeite met een terugspeelbal en daar kan Ecuador bijna van profiteren. Von Bergen kan het leer net van de lijn wegwerken.

afp
other

Plots met vier voorin!
En opnieuw waren de Zwitsers dicht bij de 2-1. Shaqiri is deze keer de man die de kans de nek omwringt. Hoe lang kan Ecudaor dit nog volhouden?

epa
substitution

Spelerswissel

Michael Arroyo komt in de plaats van Felipe Caicedo

other

(Nog?) Geen 2-1 voor de Zwitsers
De netten trillen wel, maar het juichen van Drmic is maar van korte duur. Hij wordt afgevlag voor buitenspel. Xhaka loopt in de baan van de pass, maar laat de bal gewoon lopen zonder die aan te raken. Toch gaat het doelpunt niet door.

other

Montero flitst net niet naar de 1-2!
De winger van Ecuador teistert de rechterflank van Zwitserland. Montero snelt alweer voorbij Lichtsteiner en gaat dan op zoek naar een doelpunt. De benen van Benaglio liggen echter in de weg.

other

Zwitserland baas
Ondanks de kans van Valencia is de klas van Hitzfeld heer en meester. Tenminste dat leren de statistieken ons. Na bijna een uur spelen beschikken ze over 64,6 procent van de tijd over de bal.

other

Valencia opnieuw!
Niet Antonio maar wel Enner was alweer dicht bij een doelpunt. De middenvelder van het Mexicaanse Pachuca knalt maar net over de kooi van Benaglio.

yellow_card

Gele kaart

Paredes onderbreeekt tegenaanval
De Ecuadoriaan krijgt een gele kaart, maar is wel in zijn opzet gelukt. De Zwitsers wilden namelijk snel uitbreken wat tegen de zin van scheidsrechter Irmatov was. Zwitserland lijkt wel herboren.

getty
goal

Doelpunt voor Zwitserland

Invaller Mehmedi scoort meteen!
Van een gouden wissel gesproken! Hitzfeld heeft Mehmedi nog maar twee minuten in het veld gebracht of die scoort al meteen. Net als de Ecuadorianen gebeurt dat op een stilstaande fase.

getty
start

2e helft op gang gefloten

2e helft op gang gefloten
Kan Zwitserland de scheve situatie nog rechtzetten?

substitution

Spelerswissel

Admir Mehmedi komt in de plaats van Valentin Stocker

other

Nieuwe protesten
Ondertussen bereikt ons ook het bericht dat er opnieuw protestacties plaatsvonden nabij het stadion in Brasilia. Een tweehonderdtal manifestanten betoogden tegen de wereldbeker. Lees er hier meer over.

ap
other

Nieuwe facebookpagina
Nog geen fan van onze nieuwe Facebookpagina HLNSport? Blijf dan niet bij de pakken zitten en like als de bliksem onze page. Met HLNSport blijft u altijd en overal op de hoogte van het laatste sportnieuws, heet van de naald. We brengen u met veel plezier en toewijding leuke tussendoortjes, hard sportnieuws, deskundige wedstrijdverslagen levendige lives en ga zo maar door. Daarnaast werd onze Twitteraccount heropgevist en heropgefrist. Ons volgen? Dat kan hier.

epa
stop

1e helft afgefloten

RUST: Ecuador verrassend 0-1 voor
Enner Valencia bezorgt zijn land met een rake kopslag een uitstekende uitgangspositie. Ecuador kreunde nadien wel onder de Zwitserse druk maar kraakte nog niet.

epa
other

Opflakkering van Ecuador
Al het Zuid-Amerikaanse gevaar komt van de linkerflank waar Jefferson Montero het Lichtsteiner knap lastig maakt. Pijlsnel is die Montero.

reuters
other

Gelijkmaker hangt in de lucht
De Ecuadorianen mogen zich al gelukig stemmen dat het nog steeds 0-1 staat. Het is geen echte belegering op het doel van Dominguez, maar veel scheelt het niet. 'El Tricolor' kan wel rekenen op zijn fans die het stadion voor 80 procent inpalmen.

other

Dominguez doet alles in twee tijden
De doelman van Ecuador heeft voorlopig moeite met het klemmen van de bal. Op een poging van Behrami na een hoekschop moet hij opnieuw lossen. Maar hij is er net op tijd bij. Zwitserland drukt wel.

other

Nog geen antwoord
De Zwitsers zijn nu wel meester van de bal, maar echt gevaar vloeit daar niet uit. De 'Schweizer Nati' vindt voorlopig nog geen gaatje in de Zuid-Amerikaanse afweer.

afp
afp
other

Ook Cancellara kijkt mee
Fabian Cancellara, misschien wel na Roger Federer de bekendste Zwitserse sporter, ziet zijn thuisland ook op achterstand komen. Al moet hij het wel zonder televisie stellen.

goal

Doelpunt voor Ecuador

Enner Valencia zorgt voor verrassende start!
De kleine Valencia, overigens geen familie van die andere Valencia, kan moederziel alleen inkoppen op een vrije trap. Benaglio vindt dat ook en kaffert zijn verdedigers uit. Het kwaad is echter al geschied: 1-0 voor Ecuador.

afp
other

Opnieuw Zwitserland
De Zwitsers komen meer en meer opzetten en dat zorgt uiteraard ook voor gevaar. Deze keer zorgt Rodriguez voor het afstandschot dat Dominguez in hoekschop verdwijnt.

other

Shaqiri op wandel
De absolute ster van Zwitserland Xherdan Shaqiri gaat met de afvallende bal aan de haal en levert dan een schot af dat recht in de handen van Dominguez verdwijnt.

afp
getty
other

Eerste gevaar komt van Drmic
De spits duikt de zestienmeter in, maar een Zuid-Amerikaans been verspert hem de weg. Xhaka schiet dan maar eens van ver en ziet zijn schot over waaien.

other

Tempo nog te laag
De partij begint niet flitsend ook al willen de energieke Ecudorianen daar verandering in brengen. Het is echter Lichtsteiner die vanop zijn linkerflank twee keer kan voorzetten, maar telkens doet de speler van Juve dat veel te slecht.

other

Ecuador neemt het initiatief
De Zuid-Amerikanen gaan met de bal aan de haal, maar Caicedo hebben ze nog niet in stelling kunnen brengen.

start

1e helft op gang gefloten

1e helft afgetrapt
We voetballen in de hoofdstad Brasilia. Meer bepaald in het Estádio Nacional waar liefst meer dan 70.000 toeschouwers kunnen plaatsnemen.

afp
other

Straffe statistieken
Om even een beeld te schetsen hoe sterk de Zwitsers zijn: in hun laatste zeven matchen op een WK slikten ze slechts één doelpunt.

other

Senderos en Barnetta starten niet
Toch twee opvallende keuzes van de Zwitserse bondscoach. Ottmar Hitzfeld laat ervaren rot Senderos en topschutter Barnetta niet starten. Bij Ecuador beginnen de verwachte elf wel.

Elftal Zwitserland:
Benaglio Lichtsteiner, Von Bergen, Djourou, Rodriguez, Inler, Xhaka,Behrami, Stocker, Drmic, Shaqiri

Elftal Ecuador:
Dominguez, Guagua, Erazo, Paredes, Noboa, Montero, W. Ayovi, Gruezo,A. Valencia,E. Valencia, Caicedo

Kos
other

Goedenavond beste voetballiefhebber en welkom op de vierde dag van dit WK! Zwitserland en Ecuador nemen het straks tegen elkaar op.

voorbeschouwing

Xerdan Shakiri (Bayern München), Gökhan Inler, Valon Behrami (beide Napoli), Stephan Lichtsteiner (Juventus) en Philippe Senderos (Valencia). Geen klinkende namen, maar ze hebben er wel mee voor gezorgd dat Zwitserland momenteel zesde (!) staat op de FIFA-ranking. Daarmee doen ze zomaar even elf plaatsen beter dan Frankrijk, de favoriet in groep E.

De statistieken van de Zwitsers spreken dan ook boekdelen. In de laatste zeven matchen op een WK kreeg de ploeg van Ottmar Hitzfeld slechts één doelpunt tegen. In de tien kwalificatiewedstrijden wist geen enkele ploeg de rood-witte armada te verslaan. Straffer nog, in de voorbije twee jaar ging maar één interland verloren. Toch één smet op het blazoen: in de laatste vier ontmoetingen met Zuid-Amerikaanse opponenten trokken de sympathieke bergbewoners telkens aan het kortste eind.

Bij Ecuador komt Antonio Valencia van Manchester United naar voren als de grote ster. In de spits betekende de dood van Christian Benitez een grote aderlating. De 27-jarige goalgetter, die aan 24 doelpunten in 58 interlands zat, stierf in juli 2013 vanwege hartproblemen. Felipe Caicedo is met zijn zeven treffers in de kwalificatiematchen wel goed op weg om die leemte op te vangen.

afp
epa
reuters

Lees meer