nabeschouwing

Herbeleef de ontknoping van het grootste terrorismeproces ooit in ons land

Vandaag valt de uitspraak in het terrorismeproces rond Shariah4Belgium. Fouad Belkacem riskeert als vermoedelijke leider van een terroristische groepering 15 jaar cel. Andere verdachten, die al dan niet aanwezig zullen zijn, riskeren straffen van 4 jaar tot 15 jaar cel. Volg hier live de uitspraak.

highlights

nabeschouwing

Het doek is gevallen over het grootste terrorismeproces ooit in ons land. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

- Shariah4Belgium is een terroristische groepering die onze maatschappij met gewapende strijd omver wilde werpen.
- Fouad Belkacem krijgt als leider een effectieve gevangenisstraf van twaalf jaar
- Jejoen Bontinck krijgt de lichtste straf: 40 maanden voorwaardelijk. Hij krijgt ook nog eens 5.000 euro morele schadevergoeding voor zijn opsluiting.
- De leiders van Shariah4Belgium die in Syrië vertoeven, krijgen 15 jaar cel.
- Michael Delefortrie krijgt drie jaar voorwaardelijk.
- De vier andere aanwezig beklaagden krijgen straffen van 1 tot 2 jaar, maar worden niet aangehouden.
- Tegen de beklaagden die verstek lieten gaan is de onmiddellijke aanhouding bevolen.

alle berichten

Jejoen Bontinck, die er met 40 maanden voorwaardelijk met de lichtste straf vanaf komt, krijgt ook nog 5.000 euro morele schadevergoeding voor zijn opsluiting. De rechtbank heeft inmiddels beslist dat vier beklaagden niet onmiddellijk worden aangehouden. Tegen de beklaagden die verstek lieten gaan is wel de onmiddellijke aanhouding bevolen.

De moeder van een beklaagde is als enige vrijgesproken. Zij zou haar zoon geld hebben opgestuurd.

Fouad Belkacem en Jejoen Bontinck zijn inmiddels terug weggeleid door de politie naar het cellencomplex.

De zwaarste straffen werden uitgesproken tegen de leiders van Shariah4Belgium die in Syrië strijden. Zij krijgen 15 jaar effectieve celstraf. Andere leden die in Syrië strijden, zoals Brian De Mulder en Nora Verhoeven, zijn gestraft met 5 jaar cel.

Na de uitspraak van de rechter vraagt het Openbaar Ministerie de onmiddellijke aanhouding van 40 beklaagden. De advocaten mogen zich verdedigen op die eis van het OM. Daarna zal de rechtbank daarover beraadslagen en een uitspraak doen.

Fouad Belkacem wordt veroordeeld tot twaalf jaar cel. Jejoen Bontinck krijgt 40 maanden voorwaardelijk.

Zo dadelijk wordt de strafmaat bekend. Het ziet ernaar uit dat de rechtbank zware straffen zal uitspreken.

De rechtbank beoordeelt nu voor elke beklaagde het lidmaatschap van Shariah4Belgium.

Volgens de rechtbank werd Jejoen Bontinck niet gehersenspoeld en was hij actief lid van een terroristische groepering. "Hij koos er zelf voor om naar Syrië te vertrekken", klinkt het.

(archieffoto)
BELGA (archieffoto)

De rechtbank is ook van oordeel dat het vertrek van de leden naar Syrië duidelijk georganiseerd werd door Shariah4Belgium. Dat zou onder meer moeten blijken uit afgeluisterde gesprekken. De rechter beschouwt hoofdverdachte Belkacem als ondubbelzinnig verantwoordelijk voor de radicalisering van de jonge leden.

De rechter oordeelt dat Sharia4Belgium een terroristisch doel had, door met gewapende strijd een islamitische staat tot stand te brengen. Sharia4Belgium luisterde naar lezingen van een leider die ook terroristen van 9/11 inspireerde en de leiders van Shariah4Belgium indoctrineerde Belgische jongeren om hen voor te bereiden op de gewapende strijd.

Vader Dimitri Bontinck liet voor aanvang van het proces zijn ongenoegen al duidelijk blijken aan de verzamelde pers. "Hoe is het mogelijk dat mijn zoon, een kroongetuige, zelf vier jaar cel riskeert? Ik ben mijn zoon niet in Syrië gaan halen om hier in België in 'den bak' te gaan zitten."

De rechtbank oordeelt dat de Syrische groepen waarin Vlamingen gingen vechten ontegensprekelijk terroristische groepen zijn.

De rechtbank gaat ook niet in op het verzoek van de verdediging om de strafvordering tegen Houssien E. vervallen te verklaren, omdat hij overleden zou zijn in Syrië. Volgens het openbaar ministerie durven Syriëstrijders hun dood wel eens te ensceneren om aan vervolging te ontsnappen. De rechtbank heeft geen enkel bewijs dat hij overleden is en ziet dan ook geen reden om de strafvordering onontvankelijk te verklaren.

De rechtbank van Antwerpen ziet geen reden om de debatten te heropenen, zo klinkt het in het vonnis. Een aantal advocaten had daar vorige maand om verzocht in een verzoekschrift, nadat Dimitri Bontinck bepaalde uitlatingen had gedaan in de media.

De rechter is begonnen met de integrale voorlezing van het vonnis. Voorlopig gaat het enkel over opgeworpen procedurefouten.

Jejoen Bontinck is inmiddels geboeid de rechtszaal binnengebracht. Zijn vriendin Ella, die hem beschuldigd had van van slagen, zit tussen het publiek. Uiteindelijk is ook Fouad Belkacem binnengeleid, we kunnen beginnen.

Eerste beklaagden arriveren

De eerste beklaagde die arriveert in de zaal is Elias Taketloune. Hij wordt beschouwd als de leider van de Vilvoordse afdeling. Hij trok in november 2012 naar Syrië maar keerde terug. Ook Walid Lakdim en Michael Delefortrie zijn gearriveerd.

Michael Delefortrie bij zijn aankomst aan het justitiepaleis.
BELGA Michael Delefortrie bij zijn aankomst aan het justitiepaleis.

De uitspraak, die voorzien was voor 9 uur, zal nog even op zich laten wachten. De rechtbank wacht nog tot alle advocaten en beklaagden die niet zijn aangehouden toegekomen zijn.

Internationale belangstelling

De politiehelikopter cirkelt boven het justitiepaleis. De pers is massaal aanwezig. Er is ook veel internationale belangstelling. Zowel zwaar bewapende geüniformeerde politiemensen als agenten in burger hebben in en rond het gebouw post gevat.

BELGA

De rechtszaal is open. Iedereen mag na controle binnen. Ook de vriendin van Jejoen en vader Bontinck zijn gearriveerd.

BELGA

voorbeschouwing

Vandaag valt de uitspraak in het grootste terreurproces ooit in België. Zullen de rechters strenger zijn na de aanslagen in Parijs en de actie in Verviers? "Ze zijn onafhankelijk, maar niet ongevoelig", stelt ex-rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu in Het Laatste Nieuws.

In het grote terreurproces draait alles rond Shariah4Belgium. Op het proces met 46 beklaagden heeft het openbaar ministerie uitgelegd dat de moslimorganisatie een terroristische groepering zou zijn die vanuit ons land, en voornamelijk vanuit Antwerpen en Vilvoorde, strijders heeft geronseld en geïndoctrineerd. "Dat er sinds augustus 2012 jongeren naar Syrië zijn vertrokken, is het doelbewuste resultaat van die maandenlange indoctrinatie door Shariah4Belgium en haar leiders", vertelden de aanklagers. "De leidinggevende personen van Shariah4Belgium dragen een verpletterende verantwoordelijkheid." Die leiders riskeren de maximumstraf van 15 jaar. Jejoen Bontinck, die volgende week ook terechtstaat voor partnergeweld, riskeert 4 jaar.

Lees meer