nabeschouwing

Herbeleef hier het Eurovisie Songfestival

highlights

alle berichten

Volgend jaar is het Songfestival in Wenen! Oostenrijk is niet meer in te halen. De bebaarde Conchita Wurst is met 290 punten de winnaar van het 59ste Eurovisiesongfestival. Nederland eindigt met 238 punten op de tweede plaats.

De laatste punten worden intussen bekendgemaakt.

Het is de beurt aan ons land om punten uit de delen. België geeft 8 punten aan Nederland, Zweden krijgt er 10, Oostenrijk 12.

De punten blijven binnenstromen voor Oostenrijk. Nederland lijkt zeker van een plaats in de top drie.

Onze noorderburen wonnen het festival al vier keer, in 1957, 1959, 1969 en 1975. De laatste keer was met het nummer 'Ding-a-dong' van Teach-In.

De Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst staat momenteel aan de leiding in de ranking. Nederland volgt op de voet. Armenië sluit de top drie af. De bebaarde zangeres kan intussen haar emoties niet langer de baas.

ANP

Onze noorderburen krijgen geen punten van Montenegro en Roemenië. Denemarken geeft het Nederlandse duo 10 punten. Buurland Zweden krijgt er 12. Van Polen krijgen Ilse en Waylon 12 punten. Ook San Marino deelt punten uit aan de Nederlanders.

De puntentelling is begonnen. Azerbeidzjan mag als eerste punten uitdelen. Rusland pakt 12 punten. Vanuit de zaal in Kopenhagen weerklinkt luid boegeroep. Nederland krijgt 12 punten van Polen, maar geen punten van Albanië. San Marino geeft Nederland 2 punten.

Volgens een berekening van de Nederlander Marc van der Linden zal het nog wel even duren vooraleer we weten wie het Songfestival heeft gewonnen. "Als het punten geven per land drie minuten duurt zijn we over ruim 100 minuten klaar....", tweette hij.

Intussen zijn de lijnen gesloten. Er kan nu niet meer gestemd worden.

Goed nieuws voor onze noorderburen. Ilse en Waylon hebben de Marcel Bezencon Award, de jaarlijkse persprijs op het festival, gewonnen. 'Calm after the Storm' won in de categorieën Beste liedje en Beste artistieke optreden.

GETTY

De lijnen zijn inmiddels geopend. Stemmen is de boodschap. Volgens de reglementen mogen Europese televisiekijkers punten geven aan alle deelnemende acts, maar niet aan de inzending uit hun eigen land.

Alle deelnemers hebben plaatsgenomen in de Green Room. De kandidaten zijn daar verplicht te zwaaien met vlaggetjes. Er is daarvoor zelfs een speciale repetitie geweest.

Verenigd Koninkrijk

Het nummer van Engeland doet een beetje denken aan Katrina & The Waves, de band die in 1997 het festival won. Maar Molly mag blij zijn dat haar land veel geld betaalt, zodat ze aan de finale mag meedoen. Meteen het laatste nummer van de avond.

REUTERS

San Marino

Dat San Marino in de finale staat mag een verrassing heten. Valentina doet namelijk voor de derde keer op rij mee en haalde in 2012 en 2013 de finale niet. Drie keer is dus voor San Marino scheepsrecht. Maar hoog gaat dit niet eindigen.

AFP

Nederland

Zo denkt onze Nederlandse AD-collega Dolf Hendriks over de Nederlandse inzending: "Wat waren we teleurgesteld toen we voor de eerste keer in de DWDD Ilse en Waylon hun nummer hoorden zingen. Te sloom, te serieus en onsamenhangend. Maar met briljante vocalen, perfecte samenzang, een goed getimede opgetrokken wenkbrauw en een strakke tv-regie snoerden DeLange en Waylon criticasters afgelopen dinsdag de mond. Sterker: binnen 3 minuten groeide het duo uit van Eurovisie-risee tot publiekslieveling en nationale trots. Waar gaat het eindigen?"

AFP

Denemarken

Voor Denemarken is de top 5 haalbaar met deze ‘Bruno Mars-song’. Houdt Basim zijn zenuwen voor het thuispubliek onder controle.

EPA

Malta

De ‘Mumford & Sons van Malta’ zijn nu aan de beurt. Het ziet er vooral rommelig uit.

EPA

Hongarije

Hongarije gaat met dit hedendaagse nummer de top 10 halen. Het is een noodkreet over kindermishandeling. 'Running' staat vrij hoog op de lijstjes van de bookmakers.

EPA

Zwitserland

Van het optreden van Zwitserland word je blij. De zanger heeft een fluitje en een refreintje dat in je hoofd blijft. Zal wel eens kunnen verrassen. En werd er vijf jaar geleden niet gewonnen met vioolspel?

AFP

Spanje

Ruth staat in een pittige regenbui als een Spaanse Celine Dion een beetje met haar armen te zwaaien. Voorspelbaar en slaapverwekkend. 'The rain, the rain, the rain, dancing, danciiing', borrriiiiiiing.

GETTY

Finland

Deze Finse jongens doen in de verte iets aan Coldplay denken, maar mogen natuurlijk nog geeneens de schoenveters van Chris Martin strikken.

PHOTO_NEWS

Slovenië

Slovenië krijgt natuurlijk wel de nodige punten van zijn buurlanden, maar echt druk hoeven we ons daarover niet te maken. Zangeres Tinkara, een soort Sloveense Berdien Stenberg, zingt een voorspelbaar liedje. Moet u nodig naar de wc? Nu is het tijd om te gaan!

GETTY

Italië

In Italië hebben ze niets met het Songfestival. Maar hoewel het er nauwelijks leeft, leveren ze meestal wel kwaliteit af bij het Europese liedjesfestijn. Zo ook dit jaar met rockbitch Emma.

AP

Rusland

Hoe eerlijk verloopt het Songfestival? Het gerucht gaat dat de Russische president Poetin - aangezet door een brandend verlangen naar een Russische overwinning - stemvee in vroegere Sovjetstaten heeft gemobiliseerd in zogenaamde 'voting camps'. De uitverkorenen hoeven slechts één ding te doen: stemmen op Rusland.

De Russische meiden weten trouwens al wat winnen is, ze wonnen namelijk in 2006 op 9-jarige leeftijd de junioreditie van het Eurovisie Songfestival.

Het boegeroep na afloop was alleszins minder luid dan bij de halve finale.

AFP

Frankrijk

Er was wat gedoe over het nummer 'Moustache' van Frankrijk, omdat het de melodie zou hebben gejat van Stromae’s hitsong 'Papaoutai'. De eigenzinnige groep Twin Twin is ermee weggekomen, maar zal geen rol van betekenis spelen tijdens dit Songfestival.

AP

Zweden

De Zweedse Sanna Nielsen strandde zes keer in de Zweedse voorronde, maar mag dit jaar haar land eindelijk vertegenwoordigen. Ze is gelijk een van de grote favorieten. Het nummer Undo is na dinsdag de absolute nummer 1 bij de bookmakers.

Zweden won het festival al vijf keer. In 1974, 1984, 1991, 1999 en 2012 eindigde het op de eerste plaats.

REUTERS

Duitsland

Ela Steinmetz, frontvrouw van het Duitse folktrio Elaiza, kon gisteravond nog steeds niet geloven dat ze op het podium van het Songfestival mag staan. "Ik ben een groot fan van het Eurovisie Songfestival en ik volg deze show al sinds ik acht jaar was. We beginnen het ons hier pas te realiseren. Het is zo verwarrend", zei Ela. Hopelijk is de zangeres inmiddels aan het idee gewend, want ze maakte tijdens de repetities geen grote indruk.

GETTY

Oostenrijk

Het optreden van Conchita Wurst was donderdag zo overdonderend in de eerste halve finale, dat ze die wel gewonnen móet hebben. De baardvrouw met de stem van Shirley Bessy is dan ook een van de grote favorieten voor de eindzege. Grote vraag is alleen of het behoudende Oostblok ook voor een travestie-act zal stemmen.

Net als afgelopen donderdag wordt het optreden van Conchita weer uitmuntend in beeld gebracht. Prachtig hoe de lichtshow de song ondersteunt. Wordt het Songfestival volgend jaar, net als in 1967 na de winst van Udo Jürgens, gehouden in Wenen?

ANP

Griekenland

Griekenland doet het altijd goed op het Songfestival en dat zal dit jaar met Freaky Fortune en de in Londen wonende rapper RiskyKidd niet anders zijn, hoewel het wel de ‘zekere’ 12 punten van het ontbrekende Cyprus moet missen. In tien jaar tijd haalde het land negen keer de top 10.

EPA

Polen

Bij Polen wanen we ons haast in een decor van softpornoregisseur Russ Meijer. Het nummer 'We are Slavic' geeft ons mee dat de Slavische vrouwen "goed bedeeld zijn door hun moeders". Het is een oproep aan alle Slavische meiden om te laten zien wat ze in huis hebben. Op het podium geeft de wasvrouw alvast het goede voorbeeld.

GETTY

Montenegro

‘Waar is de plagiaatpolitie?!’, vroeg onze Nederlandse AD-collega Stefan Raatgever zich af toen hij in Kopenhagen een repetitie van Balkan-Borsato Sergej Cetkovic bijwoonde. De zanger leende zijn pak uit de kledingkast van Ronnie Tober, kopieerde het fluitintro van de soundtrack van Titanic en jatte de kunstschaatsster uit de winnende act van Rusland uit 2008. Maar succes heeft Sergej er wel mee. Dit jaar staat Montenegro voor het eerst in de finale van het Songfestival.

AP

Armenië

Armenië was de grote favoriet voor de halve finale, maar na dinsdag zakte het land naar de vierde plaats bij de bookmakers onder Zweden, Oostenrijk en Nederland. Dat het dinsdag niet vlekkeloos ging had niet zozeer te maken met Arams optreden, maar wel met de techniek. De automatische camerabewegingen van de Deense tv bleken niet goed te werken en de regie was te traag om het handmatig over te nemen, waardoor het begin van 'Not Alone' niet goed in beeld werd gebracht. Een blunder die vanavond niet nog eens gemaakt zal worden. Met Armenië dient rekening gehouden te worden!

AP

Roemenië

Let bij Roemenië vooral op de enorme uithaal van zangeres Paula in het midden van het nummer. Gaat-ie goed of niet? Altijd spannend!

Het pianospel gaat gewoon door als de man bij de piano wegloopt. Ook een mirakel.

De uithaal is in elk geval gelukt en dus een puntenpakker!

AFP

Noorwegen

Voordat zijn zus tegen Carl Espen zei dat hij zich moest opgeven voor de voorrondes van het Songfestival, was deze stoere Noor een tijdje militair, timmerman en buitenwipper. De man ziet er uit als een Viking, maar zingt als een engel. Wat er vanavond ook gebeurt, bij de rockbar in Bergen zal je hem niet snel meer voor de deur zien staan.

Driemaal won Noorwegen het Eurovisiesongfestival. De laatste keer was dat vijf jaar geleden toen Alexander Rybak met zijn viool Europa veroverde. Alexander Rybak kreeg van 16 landen het maximale aantal van 12 punten en won met een totaalscore van maar liefst 387 punten. Hij zorgde daarmee niet alleen voor een recordoverwinning voor Noorwegen, maar ook voor een unicum in de songfestivalgeschiedenis. Geen enkel ander songfestivalliedje scoorde ooit zo hoog.

GETTY

IJsland

Vier overdreven blije zuurstokmuzikanten uit IJsland haalden met hun ska-popliedje over tolerantie en verdraagzaamheid de finale. Niemand geeft het een kans, maar het nummer is stiekem behoorlijk ‘catchy’. Bovendien: extra punten voor het thema. ‘I may stutter when I speak, but you don't need to call me a freak. It's not trigonometry, inside we are all the same’, en zo is het!

EPA

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan doet sinds 2008 mee aan het Eurovisiesongfestival en boekt opvallend goede resultaten. In totaal heeft het land zes keer deelgenomen, en alle inzendingen eindigden tot nu toe in de top 10. Of de jazzy ballade van de mooie zangeres Dilara Kazimova deze traditie voortzet is wel de vraag, het lied schommelt bij de bookmakers zo rond de 13de plek. In 2011 won Azerbeidzjan het festival met 'Running Scared' van het duo Ell & Nikki.

EPA

Wit-Rusland

Wit-Rusland komt dit jaar met een light-versie van Robin Thicke’s 'Blurred Lines'. Vreemd dat zanger Teo het sexy model Aya-Sofiya Richmond, dat wel een prominente rol heeft in de officiële videoclip (zie hieronder), niet heeft meegenomen naar Kopenhagen. Gemiste kans.

EPA

Oekraïne

Maria Yaremchuk mag vanavond de spits afbijten. De act van Oekraïne staat sinds dinsdag bekend als de hamsteract. Het eenvoudige popliedje (‘Tick tock, my heart is like a clock’) is niet datgene wat blijft hangen, de finaleplaats heeft Maria eerder te danken aan het onuitputtelijke rennen van de als man verklede hamster op de achtergrond.

AP

De 26 landen zijn allemaal voorgesteld, we kunnen er stilaan aan beginnen.

De show is begonnen. Het wordt een bijzondere finale, want waar er de vorige jaren uitgesproken favorieten waren zoals Emmelie de Forest met 'Only Teardrops' in 2013 en Loreen met 'Euphoria' in 2012, is dat dit jaar niet het geval.

Oostenrijk en Zweden staan bovenaan bij de bookmakers. Nederland, Denemarken en Armenië zijn belangrijke outsiders.

Officieel mag het absoluut niet, maar toch lekte vlak voor aanvang van de finale het juryresultaat van Polen uit. Volgens bronnen rond de Poolse delegatie zijn de twaalf punten van de vakjury naar Nederland gegaan. Daarbij wordt tijdens de uitzending nog het resultaat van de thuisstemmers opgeteld. Dat resultaat telt voor 50 procent.

ANP

De enorme populariteit van de Oostenrijkse deelnemer Conchita Wurst is ook in Kopenhagen duidelijk zichtbaar. Fans van de opzienbarende 'vrouw met baard' die vanavond een van de topfavorieten is in de finale van het liedjesfestijn, laten hun steun duidelijk blijken. Overal duiken supporters van de Oostenrijkse travestiet op, getooid met gehaakte voorbind-baarden in de nationale kleuren en snorren op stokjes.

REUTERS

Geen Axel Hirsoux dus, maar dat betekent niet dat het Songfestival vanavond een saaie bedoening hoeft te worden. Wel integendeel. Met de Eurosongbingo maak je het hele liedjescircus nog een pak spannender dan het al is. Veel plezier ermee.

voorbeschouwing

Geen Axel Hirsoux in de finale van het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen, maar dat betekent niet dat we de show links laten liggen. Zo wordt het uitkijken naar onze noorderburen, die zich sterk maken dat een podiumplaats erin zit. Hoe The Common Linnets en hun ingetogen duet 'Calm After The Storm' het ervan afbrengen, kan je hier volgen.

Oekraïne mag het spits afbijten, gevolgd door Wit-Rusland, Azerbeidzjan en IJsland. Na het optreden van The Common Linnets wordt de avond afgesloten door San Marino en het Verenigd Koningkrijk.

In totaal staan er 26 landen in de finale.

Lees meer