nabeschouwing

HERBELEEF hoe Chaves dubbelslag sloeg in tumultueuze etappe

  • Eerste rit in lijn in 70ste Vuelta
  • Alhaurín de la Torre-Caminito del Rey (158,7 km)
  • Pittige finale op bult van 3,4 km aan 7%
  • Leider Peter Velits moet vol aan de bak

highlights

alle berichten

158

Springveer Chaves de sterkste!
De zaak van de dag die is voor Nairo Quintana, maar het is zijn landgenoot van Orica-GreenEDGE die een prachtige dubbelslag slaat na deze tumultueuze maar bijzonder mooie etappe. De 25-jarige Colombiaan is finaal sterker dan Tom Dumoulin. De Nederlander had in de laatste hectometers niks meer in de tank.

158

Wie van de drie haalt het?
Tom Dumoulin, Nicholas Roche en Johan Esteban Chaves, die drie houden knap stand en Nairo Quintana hangt heel dicht, maar denkt veel meer aan het klassement dan aan de dagzege. Wie triomfeert? We weten het zo dadelijk...

157

Quintana maakt indruk, maar daar is Martin
Jawadde, het is meteen een nummertje dat Nairo Quintana hier wil opvoeren. De Vuelta op zijn palmares? Hij zou het graag willen. Maar hij is er nog niet hoor want Daniel Martin komt zich moeien. Nicholas Roche (Sky), Chaves (Orica) en Dumoulin (Giant-Alpecin) zijn bij de pinken. Strijden zij voor de dagzege? Rolland en Meintjes doen ook nog mee, maar waar zijn Rodriguez en Valverde?

156

Quintana moeit zich met de zaak
Hij gaat er vol tegenaan, maar ver geraakt de kleine Fransman Gautier niet, al zeker niet nu Nairo Quintana himself zich komt moeien. Voor Giant-Alpecin steekt niemand minder dan Tom Dumoulin zijn neus aan het venster. Ook de Ier Roche en de Zuid-Afrikaan Meintjes zijn bij de les, net als onze Jelle Vanendert! Die had het beloofd.

154

Knokken voor de mooie plaatsjes
Alle mannen met springstof in de benen proberen zich op de eerste rij te knokken, maar evident is dat niet. Ook Tinkoff-Saxo wil zijn graantje meepikken voor Rafal Majka. De eerste die een uitval waagt is Cyril Gautier, de kleine Fransman verlaat Europcar maar wil zijn team toch nog graag wat plezier bezorgen. Hoe ver draagt zijn poging?

152

Schitterend panorama
De finale wordt niet alleen inhoudelijk, maar ook vormelijk stevig de moeite. En het moet gezegd dat de beelden nu al adembenemend zijn. Heerlijk koersen in de Spaanse zon heet dat dan. Orica-GreenEDGE meldt zich ook aan het front en dat zou voor Simon Gerrans of de Colombiaanse springveer Chaves kunnen zijn.

150

'Haai van Messina' terug in de zee
Net voorbij het bord van de tien kilometer en in volle rotvaart richting de apotheose in Caminito del Rey kunnen we u de comeback melden van Vincenzo Nibali. Zijn knokpartij om terug bij de grote jongens te komen, zal wel veel krachten gekost hebben. De strijdlust gaat niet onverwacht en onverdiend naar Gonçalves, de laatste overblijver van de vroege vlucht.

148

Die dekselse Portugees toch gevat
Onze eenzame leider in het groen gaat nog net het bord van de laatste tien kilometer halen, toch een kleine beloning voor zijn strijdlust en aanvallende intenties. We nemen afscheid van José Gonçalves, mooi gestreden, maar tegen Katusha en Movistar is geen kruit gewassen. Krijgen we een strijd tussen 'El Imbatido' en 'El Purito'? En keert Nibali nog terug?

145

Valverde en Rodriguez sprokkelen boni's
Het zijn niet de beste vrienden, maar hun teams hebben elkaar wel gevonden om een gefrustreerde en achtervolgende Vincenzo Nibali af te houden. Alejandro Valderde en Joaquim Rodriguez hebben ook van de tussensprint geprofiteerd om seconden mee te pikken, dat noemen ze dan al bezig zijn met het klassement.

142

Gonçalves knokt tegen de bierkaai
Caja Rural heeft zijn rondje publiciteit vergaard, maar José Gonçalves wil het nog eventjes rekken. Nog een dikke halve minuut voorsprong heeft hij, zijn ex-kompanen zijn intussen al geneutraliseerd. Vincenzo Nibali moet het intussen alleen rooien, Fabian Cancellara haakt, af zijn comeback zal met mondjesmaat verlopen.

140

Niemiec en Tanner naar het ziekenhuis
Przemyslaw Niemiec zou ook tegen het asfalt gekletst zijn maar die zat voorin, was die dan al ingelopen? We zijn nog met eentje + vier aan het front: Villella, Pedraza, Lindeman en Montaguti hangen op een minuut van Gonçalves. De 'Haai van Messina' probeert intussen weer aan te sluiten bij de rest van het favorietenkransje, hij heeft Mikel Landa aan zijn zijde.

138

Movistar en Katusha wachten niet
Sportief of niet? Daar valt over te palaveren, maar twee teams hebben geen zin om veel woorden vuil te maken aan de grote valpartij: Movistar (Quintana en Valverde) en Katusha (Rodriguez). Zij jassen stevig door en dat terwijl een mannetje van IAM Cycling - is dat David Tanner? - nog steeds uitgeteld op het asfalt ligt. Geen fraai beeld...

135

Nibali slachtoffer massale crash
En daar gaan ze met heel veel tegen de grond, bijna het volledige peloton staat stil en er is een grote naam die mee tegen het asfalt is gekletst en dat is Vincenzo Nibali. We zien Kris Boeckmans in de staart, die is wel overeind gebleven. Zijn sprintcollega Nacer Bouhanni ligt er wel bij, maar die moet straks niet aan de bak. Peter Sagan staat langs de kant terwijl 'good old' Tiralongo het bloed moet afvegen.

130

Pedraza pikt eerste bergpunten mee
Veel moet er vandaag niet geklommen worden, maar wel twee keer stevig. Naast het slotbultje is er ook nog de Alto de Ardales van derde categorie en de Colombiaan Walter Pedraza is er als de kippen bij om te sprokkelen. Toch een erezaak voor Team Colombian want klauteren zit hen natuurlijk in het bloed. De voorsprong van de zes leiders bedraagt nog 1'45".

100

Verkeerde afslag?
De leiders hebben nog een marge van een kleine drie minuten. Zo meteen beklimmen de renners de Alto de Ardales, een klimmetje van derde categorie. Intussen blokkeren bussen van Europcar, Cofidis en Orica-GreenEdge de weg. Ze zouden een foute afslag genomen hebben. Hopelijk geraken ze daar tijdig weg.

reuters

77

Waeytens mee tegen de vlakte
Even opschudding in de achtergrond waar een crash onze landgenoot Zico Waeytens heeft getroffen. De West-Vlaming van Giant-Alpecin is niet alleen, ook David Tanner (IAM), Andrew Talansky en Alex Howes (Cannondale) zijn bij de slachtoffers. Gelukkig zijn de wonden beperkt, iedereen kan zijn tocht vervolgen.

photo_news

60

Drie minuten
De zes leiders tellen een voorsprong van om en bij de drie minuten, maar het peloton, onder leiding van Movistar, is niet van plan om de vluchters ver te laten rijden. Intussen is de eerste opgave in de Vuelta een feit. Matteo Pelucchi kwam in de aanvangsfase ten val en kan niet verder.

25

Zes kopjes in de spits
Na de nodige debatten hebben we zes heren die zich hebben afgescheiden van het pak en die luisteren naar volgende namen: Niemiec (Lampre), Pedraza (Colombia), Lindeman (LottoNL), Villella (Cannondale), Gonçalves (Caja Rural) en Montaguti (Ag2R) gaan er samen vandoor. Geen toeval dat thuisploeg Caja Rural een mannetje aan boord heeft, de groene brigade zal proberen om dagelijks de ontsnappingen te kleuren.

15

Pelucchi al vroeg in nesten
Net als de finale is de aanloop van deze etappe niet van de poes en dat zorgt al voor overlast bij bepaalde snelle mannen, bijvoorbeeld bij de Itailaan Matteo Pelucchi van IAM Cycling. De Spaanse chouchou Joaquim Rodriguez kreeg nog voor we echt begonnen waren dan weer af te rekenen met een leegloper, toch een kleine valse noot maar beter nu dan straks natuurlijk.

TDW

0

Peloton trekt zich op gang
Voor het startschot luid knalt, mogen de renners in gesloten slagorde nog vier kilometer opwarmen in de straten van Alhaurín de la Torre. Uitkijken doen we naar de eerste ontsnapping van deze 70ste Vuelta, zouden de landgenoten zich roeren? Ze zijn met 18 dus de kans is niet gering. Et voila, daar wappert de vlag, vamos!

0

Wat doen de topfavorieten vandaag?
Chris Froome en Nairo Quintana hadden op het zanderige en bizarre parcours tussen Puerto Banus en Marbella aan de Costa del Sol gisteren maar één doel: overeind blijven en veilig finishen. Team Sky en Movistar speelden geen rol in de strijd om de dagzege. Geraint Thomas, luxeknecht van 'Froomey', betreurt de neutralisatie: "Dat was een teleurstelling want we hadden onze zinnen gezet op die ploegenchrono. Het parcours? Dat lag er hobbelig bij met heel wat grind en zand."

ap

0

Eerste slag met oog op klassement
In tegenstelling tot gisteren tellen de tijdsverschillen vandaag wel mee en aan de streep liggen er op de koop toe bonificatieseconden te rapen. De ritwinnaar trekt straks dus de rode trui aan, die is momenteel in het bezit van Peter Velits na de triomf van regerend wereldkampioen ploegentijdrijden BMC gisteravond. Een van de weinige ploegen dat er echt wilde invliegen, samen met Tinkoff Saxo en Orica-GreenEDGE.

0

Klaar voor eerste clash
Gegroet dames en heren! De komende uren zit u bij ons goed voor de eerste rit in lijn van de Vuelta 2015. En het belooft meteen de moeite te worden! In een kleine 160 kilometer trekken we naar het adembenemende Caminito del Rey, een wandelpad gelegen naast een steile rotswand, dat kan spectaculaire beelden opleveren. Finishen doen we trouwens boven na een klimpartij van 3,4 kilometer aan 7%.

REUTERS

voorbeschouwing

De zanderige en stoffige ploegentijdrit van gisteren tussen Puerto Banus en Marbella was een grote ontgoocheling en we hopen dan ook dat de eerste echte etappe wel voor spektakel en opwinding zorgt. Het profiel van de rit doet alvast het beste verhopen, wat in tegenstelling tot wat je zou verwachten geen uitgelezen kans voor de sprinters.

Adembenemende finale
Starten doen we in het ook al Andalusische Alhaurín de la Torre, gelegen in de provincie Malaga en in een tocht van net geen 160 kilometer trekken we naar het genaamde Caminito del Rey, een wandelpad zowaar dat loopt van van Álora in Málaga naar Campillos door de El Chorro-kloof, het rotsachtige panorama belooft dus de moeite te worden. De finish die kan ook adembenemend worden met een klimmetje van 3,4 km aan 7%, dat kan voor het eerste serieuze duel onder de titanen zorgen.

Schoon volk genoeg
Of Chris Froome en Nairo Quintana zich al gaan roeren, valt nog af te wachten, maar ondenkbaar is het zeker niet. En in één adem noemen we maar beter ook Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Tejay van Garderen, Vincenzo Nibali en Fabio Aru. Schoon volk genoeg en ook springveren als Pozzovivo, Landa, Plaza, Gerrans, Martin, Majka en Moreno.

Wie aan het langste eind trekt, dat beleeft u LIVE bij HLN.be!

REUTERS
TDW
TDW
Getty Images
Getty Images

Lees meer