Herlees hier alles over tragische vliegramp in de Franse Alpen

Europa is in shock na de tragische vliegramp van vanmiddag in het Zuid-Franse Digne-les-Bains. Vlucht 4U9525 van de Duitse lowcostmaatschappij was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf toen het om nog onbekende reden neerstortte in de Franse Alpen. Bij de crash kwamen allicht alle 144 passagiers en 6 bemanningsleden om het leven. Onder de reizigers was ook minstens één Belg.

highlights

nabeschouwing

Doordat het vliegtuig in moeilijk toegankelijk gebied in Zuid-Frankrijk is neergestort, kan het dagen duren voordat alle lichamen van de 150 inzittenden zijn geborgen. Honderden brandweerlieden en gendarmes zijn met de operatie belast.

In de Airbus A320, die op 2.000 meter hoogte ten noorden van Nice neerstortte, zaten volgens Germanwings 144 passagiers en 6 bemanningsleden.

20 minuten vertraging
Het vliegtuig was om 10 uur met twintig minuten vertraging opgestegen van de luchthaven van de Spaanse stad Barcelona voor een vlucht naar Düsseldorf, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Onder de slachtoffers zijn zeker zestien leerlingen en twee leerkrachten van een Duitse school, die voor een uitwisseling een week in Llinars del Vallès in de buurt van Barcelona hadden verbleven. Verder stonden volgens de Spaanse regering op de passagierslijst 45 personen met een Spaanse achternaam, maar het is onduidelijk of dat allen mensen met de Spaanse nationaliteit waren. Er is ook een Belg omgekomen, liet minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, weten. Volgens de Franse president François Hollande waren er waarschijnlijk geen Fransen aan boord. Aan boord waren ook twee baby's, bevestigde een woordvoerder van Germanwings. 

Nationaliteit
De lowcostmaatschappij kan vooralsnog geen uitsluitsel geven over de nationaliteit van de inzittenden van vlucht 4U9525. Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt het bedrijf contact op met de reisorganisaties. Bovendien zijn nog niet alle nabestaanden geïnformeerd.

Het vaststellen van de identiteit is een tijdrovende klus mede omdat de vlucht binnen het Schengengebied plaatshad en mensen geen paspoort hoefden te tonen tijdens het boarden.

Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang en teams van Lufthansa, Germanwings en Airbus zijn op weg naar de rampplek. Lufthansa gaat er vooralsnog van uit dat het een ongeluk was.

Herlees alles over de tragische crash minuut per minuut in onderstaande live

alle berichten

Doordat het vliegtuig in moeilijk toegankelijk gebied in Zuid-Frankrijk is neergestort, kan het dagen duren voordat alle lichamen van de 150 inzittenden zijn geborgen.

AFP

Een van de twee zwarte dozen die is teruggevonden, is de zogenoemde flight data recorder, waarin alle vluchtgegevens worden opgeslagen, zo raakte vanavond bekend.

Volgens de Franse televisiezender BFMTV is kort na het uitvallen van het contact met de Airbus nog een Mirage-2000 gevechtstoestel in Orange opgestegen om het passagiersvliegtuig te zoeken. Maar het toestel van het Franse leger vond niets.

AFP

Videobeelden

In Barcelona is de Spaanse politie begonnen met het bekijken van videobeelden van het instappen van de passagiers in het rampvliegtuig. In politiekringen luidt het dat dit past in het onderzoek naar de oorzaak van de catastrofe. Mogelijk kunnen de opnames details opleveren.

Voetballers ontsnappen aan de dood

Het complete eerste elftal van de Zweedse derdedivisieclub Dalkurd FF en alle begeleiders zijn vandaag ontsnapt aan de dood. Het team wilde aanvankelijk vliegen met de gecrashte Germanwings uit Barcelona naar Düsseldorf, maar de spelers vonden de overstap voor hun aansluitende vlucht naar Zweden te lang. De voetballers wisselden van vlucht en reisden in plaats van met zijn allen in de Airbus van Germanwings in drie groepen via Zürich en München naar Stockholm.

"Je kan wel zeggen dat we verschrikkelijk veel geluk hebben gehad, ongelooflijk", zegt technisch directeur Adil Kizil tegen de Sportbladet.

Crews Lufthansa weigeren te vliegen

De neergestorte Airbus heeft gisteren de hele dag aan de grond gestaan door een technisch probleem met een luik dat open- en dichtgaat bij het uitklappen van de voorwielen. Dat bevestigt een woordvoerdster van Lufthansa, de moedermaatschappij van Germanwings. Volgens de zegsvrouw raakte het defect opgelost en kon het vliegtuig opnieuw normaal vliegen.

Het voorval maakt dat crews van Germanwings en Lufthansa weigeren nog te vliegen met een Airbus 320, meldt Der Spiegel. Meerdere vluchten zijn vandaag op het laatste moment zijn gecanceld, zo zeggen passagiers, terwijl het toestel al klaar stond bij de gate.

Volgens Der Spiegel stond het toestel gisteren urenlang aan de grond door problemen met de 'nose landing door' voor het landingsgestel in de boeg van het toestel

Nabestaanden in Spanje

Op de luchthaven van Barcelona hebben zich ongeveer 150 nabestaanden gemeld van inzittenden van vlucht 4U 9525. De luchthavenautoriteiten hebben speciale opvang geregeld voor de mensen die naar de luchthaven waren gekomen om meer informatie te krijgen over het lot van hun familieleden. Volgens de Spaanse autoriteiten stonden er 45 Spaanse namen op de passagierslijst.

De regionale regering van Catalonië maakte bekend dat er bussen worden klaargezet voor nabestaanden die naar het rampgebied willen.

Nabestaande van de neergestorte reizigers verzamelen op de luchthaven van Barcelona.
EPA Nabestaande van de neergestorte reizigers verzamelen op de luchthaven van Barcelona.

President Obama

De Amerikaanse president Barack Obama noemt de crash "bijzonder hartverscheurend", verwijzend naar het hoge aantal kinderen dat aan boord was.

Rode Duivel Axel Witsel meldt op Twitter dat zijn gedachten en gebeden uitgaan naar de vrienden en familie van de slachtoffers van de vliegramp.

Germanwings schrapt vluchten

Germanwings heeft talrijke vluchten geschrapt in Duitsland. Over de annulaties is niet gecommuniceerd. Bij de lowcostmaatschappij luidde het enkel dat er "onregelmatigheden" in de vliegplanning zijn.

Zoekactie per heli stopgezet

De tien helikopters die ingezet werden op de crashsite in de Franse Alpen staan aan de grond na het invallen van de duisternis. Morgenochtend na zonsopgang stijgen ze opnieuw op om de zoekactie verder te zetten, melden de autoriteiten. In het zeer moeilijk bereikbare gebied hebben heli's voor de nacht inviel nog vijf gendarmes op de plaats van het ongeluk afgezet.

EPA
EPA

3 dagen nationale rouw in Spanje

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Aan boord van de neergestorte Airbus in Frankrijk waren vermoedelijk 45 Spanjaarden. Ook in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen hangen op veel plaatsen de vlaggen halfstok na de ramp met het Duitse toestel, zo ook aan het hoofdkwartier van Germanwings in Keulen.

Nederlands slachtoffer

Het Nederlandse slachtoffer is een 20-jarige vrouw uit het Nederlandse Deurne, bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een vriendin van het slachtoffer had aan de regionale omroep bevestigd dat zij was ingecheckt op de vlucht naar Düsseldorf.

Buitenlandse Zaken in Nederland zoekt uit of er nog meer Nederlanders in het verongelukte toestel zaten. "Dat is niet uit te sluiten op dit moment", zei de Nederlandse premier Mark Rutte

Schengengebied

Het vaststellen van de identiteit is een tijdrovende klus mede omdat de vlucht binnen het Schengengebied plaatshad en passagiers geen paspoort hoefden te tonen tijdens het boarden.

Identiteit

Germanwings kan geen uitsluitsel geven over de nationaliteit van de inzittenden van de gecrashte vlucht 4U 9525. De maatschappij zoekt nog altijd bevestiging van de identiteit van mensen die via reisbureaus hebben geboekt, zegt woordvoerder Thomas Winkelmann.

Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt het bedrijf contact op met de reisorganisaties. Bovendien zijn nog niet alle nabestaanden geïnformeerd.

Thomas Winkelmann, woordvoerder van Germanwings.
AFP Thomas Winkelmann, woordvoerder van Germanwings.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en Verkeersminister Alexander Dobrindt zijn per helikopter aangekomen Seyne-les-Alpes, klinkt het in Duitse regeringskringen. De ministers willen zich een beeld vormen van de toestand en het werk van de hulpverleners ter plaatse.

De Duitse politici Frank-Walter Steinmeier en Alexander Dobrindt bij aankomst in Marseille. Daarna ging het per helikopter naar de rampplek.
EPA De Duitse politici Frank-Walter Steinmeier en Alexander Dobrindt bij aankomst in Marseille. Daarna ging het per helikopter naar de rampplek.

Zwarte doos gevonden

Volgens de krant Le Monde, geciteerd door de Britse openbare omroep BBC, is de zwarte doos die gevonden werd reeds overgemaakt aan het Bureau voor Enquéte en Analyse (BEA), dat het onderzoek voert.

Operazanger

Onder de slachtoffers van de vliegramp is ook operazanger. Het gaat om Oleg Bryjak (54), basbariton van de Deutschen Oper am Rhein, meldt de opera in Düsseldorf. Bryjak was op de terugweg van een gastoptreden in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona, waar hij Alberich uit Richard Wagners 'Siegfried' vertolkte. De basbariton was sinds 1996/97 lid van het ensemble.

Op gezag van een Spaans operahuis meldde de Britse openbare omroep BBC dat de Duitse contra-alt Maria Radner samen met haar man en haar baby de crash niet zou overleefd hebben.

Ook de Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy reist morgen af naar de Franse Alpen. "Morgen ga ik naar de site van het ongeval in Frankrijk", meldt Rajoy op Twitter. Ook de Duitse bondskanselier Angela gaat morgen naar de plek van de ramp. Volgens de Franse krant La Provence zou de Franse president François Hollande morgen zijn collega's ontvangen op de ongeluksplek.

Onderzoek

"Er zijn nog veel vragen onbeantwoord en alle inspanningen moeten nu gefocust zijn op het uitzoeken van wat er gebeurd is. We moeten de deskundigen in burgerluchtvaart de gelegenheid geven hun onderzoek uit te voeren zonder druk of speculaties", reageert de Europese pilotenorganisatie ECA (European Cockpit Association) na de ramp met vlucht 9525.

Ook het parket van Marseille voert onderzoek naar de crash.

Ooggetuige

Een ooggetuige zei aan persbureau AP dat het geluid van het neerstortende vliegtuig klonk als een lawine.

"Het was oorverdovend, ik dacht dat het een lawine was. Al klonk het net iets anders. Het duurde maar een paar seconden."

Het duurde maar een paar seconden. Ik dacht dat het een lawine was

Ooggetuige

Site afgesloten

Het vliegverkeer boven de rampsite is op gezag van de prefect verboden, meldt de Franse gendarmerie op Twitter. De plaats van de ramp strekt zich uit over meerdere hectares. Burgers mogen de zone ook niet benaderen en de straten niet blokkeren, klinkt het in een andere tweet. De blauwe lijn duidt de no-flyzone aan. Binnen de rode lijn zijn voetgangers en voertuigen verboden.


Videobeelden

France TV heeft vanuit een helikopter beelden geschoten van de rampplek. In de video zijn brokstukken van de gecrashte airbus te zien, en reddingswerkers.

Zwarte doos gevonden

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bevestigt dat een van de twee zwarte dozen gevonden is. Eerder meldde burgemeester Christophe Castaner van de plaats Forcalquier al dat een van de dozen gelokaliseerd was. De politicus vertelde er niet bij om welke zwarte doos het ging: die met de vluchtgegevens of die met de cockpitgesprekken.

De impact van de crash moet enorm geweest zijn, bewijzen nieuwe foto's van de rampsite.

Twitter/@airlivenet

Ooggetuige

Het gecrashte toestel heeft volgens een ooggetuige mogelijk een rotswand geraakt. Een bewoner van het gebied in de Alpes-de-Haute-Provence heeft de brokstukken vanop een bergpas gezien, meldt de Franse krant La Provence. "Ik kon de brokstukken zien en heb er geen twijfel over dat het vliegtuig tegen een rotswand is geknald."

Duitse klas

De school in het Duitse Haltern-am-See heeft op een persconferentie bevestigd dat zestien leerlingen en twee leerkrachten aan boord waren van het gecrashte toestel. De groep was in Barcelona voor een taalcursus en zou vandaag terugkeren naar huis.

AFP
EPA

Zwarte doos gevonden

De gedeputeerde van Alpes-de-Haute-Provence, Christophe Castaner, heeft tegenover France Info gezegd dat één van de zwarte dozen van het toestel gevonden is.

Pasgetrouwd koppel

Aan boord was ook een pasgetrouwd koppel, meldt Sudinfo. Volgens een familielid stapten de twee zaterdag in het huwelijksbootje in Barcelona. "M'n neef leerde zijn vrouw kennen in Spanje. Ze trouwden zaterdag in Barcelona en zouden vandaag verhuizen", aldus het familielid. Toen de man naar de luchthaven vertrok was hij nog niet op de hoogte van de crash. Hij zou er autosleutels aan zijn neef overhandigen.

In de luchthaven van Düsseldorf verzamelen nabestaanden van inzittenden van vlucht 4U9525.

AP
AP

Nederlands slachtoffer

Op de neergestorte vlucht van Germanwings zat ook een persoon uit Nederland, bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Omroep Brabant meldt dat een 20-jarige vrouw uit Deurne is omgekomen bij de vliegramp. Dat zou een vriendin van de jonge vrouw bevestigd hebben aan de krant. Het slachtoffer was volgens de vriendin op citytrip naar Barcelona.

Eerste foto's rampplek

De lokale kranten Le Dauphiné Libéré en La Provence hebben de eerste foto's van de crashsite op hun website geplaatst. De afbeeldingen zijn vanuit een helikopter genomen en tonen schijnbaar honderden brokstukken van het gecrashte passagiersvliegtuig.

dpa

De Franse binnenlandminister, Bernard Cazeneuve, bij aankomst in de Franse Alpen.

Belgisch slachtoffer

Er is meer informatie over de landgenoot die aan boord was van het neergestorte toestel. Volgens minister Reynders gaat het om een Belg die in Barcelona woont en op weg was naar Duitsland. Zijn echtgenote, die ook in Barcelona woont, is op de hoogte gebracht van de vliegtuigramp.

Buitenlandse Zaken volgt verder op of er naast de Belgische man nog andere Belgen in het toestel zaten. Er is nog geen bevestiging dat hij enige Belg aan boord was.

Afbeelding van reddingswerkers die te voet naar de rampplek gaan.

De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en Alexander Dobrindt, de minister van Transport, zijn onderweg naar de crashsite in Frankrijk.

Gilbert Sauvan, voorzitter van het departement Alpes-de-Haute-Provence, zegt dat de brokstukken van het toestel verspreid liggen over 100 a 200 meter. "Alles is verpulverd", zegt hij tegen AP. De grootste brokstukken hebben volgens hem de grootte van een kleine auto.

Niemand kan de rampplek vanaf de grond bereiken, aldus Sauvan. Maar helikopters cirkelen boven het gebied om informatie te verkrijgen. Vijfhonders brandweerlieden en politiemannen zijn bovendien aanwezig in het gebied.

Alles is verpulverd. De grootste brokstukken hebben de grootte van een kleine auto

Gilbert Sauvan

Christophe Castaner, gedeputeerde van het departement Alpes de Haute Provence, waar de crash plaatsvond, vloog met de Franse binnenlandminister over de plek van de crash. "Verschrikkelijke beelden", tweette hij nadien. "Er is niks meer dan puin en lichamen."

Ook volgens het Witte Huis is er geen enkele aanwijzing dat het om een terreurdaad gaat.

Belgische inzittende

Bij de slachtoffers is minstens een Belg. Dat heeft buitenlandminister Didier Reynders bevestigd aan Belga.

Beelden rampplek

Naar verluidt is een vijftal helikopters op de rampplek. Van de crashsite zijn de eerste bewegende beelden opgedoken. In de video is het onherbergzame gebied te zien waar de Duitse Airbus neerstortte, in Digne-les-Bains, Zuid-Frankrijk. Van brokstukken is evenwel geen spoor.

Volgens onbevestigde bronnen is de berging van de lichamen begonnen. De stoffelijke overschotten worden naar een turnzaal in het Franse dorpje Seyne-Les-Alpes gebracht, meldt onder andere AirLive.net.

Formeel: "Geen overlevenden"

De Franse transportminister zei al dat er geen overlevenden zijn. Dat bevestigt nu ook de Franse politie, die ter plaatse is op de crashsite, en de Franse eerste minister.

Germanwings

Een team van Germanwings is op dit moment in Düsseldorf om de familie op te vangen. De Duitse lowcostmaatschappij wil eerst de nabestaanden inlichten alvorens informatie te geven over nationaliteiten aan boord, aldus de woordvoerder. "We geven pas informatie over nationaliteiten als we 100 procent zeker zijn."

Het vliegtuig kreeg gisteren nog een onderhoud, aldus de topman van Germanwings. Een grote check-up was geleden van de zomer 2013. De piloot van het gecrashte toestel zat al tien jaar bij Lufthansa en had meer dan zesduizend vlieguren in een A320.

PHOTO_NEWS

Volgens het hoofd van Germanwings, die nu een persconferentie geeft, duurde de duikvlucht van de Airbus in totaal acht minuten. Om 10.53 uur was er geen contact meer met het toestel mogelijk. De zegsman bevestigt dat er twee baby's aan boord waren.

De Duitse krant Bild meldt dat een Duitse schoolklas aan boord van het gecrashte toestel was. Het zou gaan om zestien scholieren en twee leerkrachten. Ze deden mee aan een uitwisselingsprogramma met het instituut Giola de Llinars del Vallès in Barcelona en waren op terugreis.

In tegenstelling tot wat de Franse minister van Transport, Alain Vidalies, eerder vandaag verklaarde, is er geen noodsignaal verstuurd vanuit het vliegtuig. Dat heeft de Civiele Luchtvaartautoriteit gezegd aan het Franse persbureau AFP. "Er is geen noodsignaal verstuurd. De luchtvaartcontrole heeft het vliegtuig als in gevaar aangemerkt nadat er geen contact meer met het toestel was."

Er is geen noodsignaal verstuurd

AFP

Een blik op de Franse Alpen waar het toestel neerstortte.

Op een persconferentie verklaarde de Duitse bondskanselier Merkel zojuist: "Alles zal zorgvuldig onderzocht worden. Momenteel zijn we geschokt door de magnitude van dit ongeluk. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers. We gaan door moeilijke uren. De afgelopen uren heb ik gesproken met Hollande en Rajoy. Zij nemen deel aan het onderzoek en doen hun uiterste best om alles te onderzoeken."

Volgens Merkel is een Duits team onderweg naar de plaats van het ongeval. Morgen reist ze zelf naar Frankrijk.

De politica zei verder "in diepe rouw" te verkeren. "Mijn gedachten zijn bij die mensen die zojuist geliefden hebben verloren. Daaronder zijn ook veel Duitse landgenoten", aldus Merkel.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

"Neergestort met 1158 meter per minuut"

Volgens de eerste vaststellingen is het toestel vanop een hoogte van 12.000 meter met een snelheid van 1.158 meter per minuut neergestort tot op 3.048 meter hoogte. Dat stelt Airlive.net.

Getuige Sébastien Giroux zag het vliegtuig kort voor het neerstortte: "Er was geen rook. Geen speciale geluiden of knal", stelt de man tegenover BFMTV. De eigenaar van een camping in de Alpes-de-Hautes-Provence heeft tegen al-Jazeera gezegd dat hij het toestel hoorde neerstorten. Er was volgens hem "een hard geluid en vervolgens niets". Zijn getuigenis staat haaks op die van Giroux. Die zei eerder tegen BFMTV dat er 'geen speciale geluiden' te horen waren. De Franse binnenlandminister Cazeneuve wordt over twee uur op de rampplek verwacht, meldt Airlive.net.

Airlive.net meldt dat een C-135 van de Franse luchtmacht boven het rampgebied cirkelt. Reddingswerkers hebben een gebied van 1 hectare afgezet. Tweehonderd brandweermannen, evenveel agenten en tal van ambulanciers zijn op weg naar de moeilijk te bereiken rampplek. Er is geen autoverkeer mogelijk naar de plek van de crash. Klimmers zijn twee tot drie uur onderweg.

Het besneeuwde gebied waar het vliegtuig neerstortte.
France24 Het besneeuwde gebied waar het vliegtuig neerstortte.

Bondskanselier Angela Merkel heeft al haar afspraken voor vandaag afgezegd en geeft om 14.30 uur een persconferentie. Dat meldt Die Welt.

Volgens AirLive.net is er vanavond nog een vlucht van GermanWings van Barcelona naar Düsseldorf gepland maar is het nog onzeker of die zal doorgaan. Er is nu ook sprake van 50 Spaanse passagiers.

"Emergency, emergency", waren volgens de luchthavenautoriteiten de laatste woorden van de piloten van vlucht 4U9525 die een noodsignaal uitzonden om 10.47 uur, meldt Airlive.net, maar dat blijkt niet te kloppen. Het Franse persbureau AFP vernam van de Civiele Luchtvaartautoriteit dat er géén noodsignaal is verzonden.

De Spaanse koning Felipe en de Franse president Hollande leggen momenteel een verklaring af, live te zien via France 24. Volgens Hollande zijn er ook Duitse en Turkse slachtoffers, naast Spanjaarden. Er zijn volgens Hollande vermoedelijk geen Franse slachtoffers. Hij beklemtoonde dat de reddingsdiensten het moeilijk hebben de rampplek te bereiken. Daarom zal het nog enkele uren duren, voordat de hulpdiensten bij de rampplek zijn, zei Hollande volgens France Info.

144 passagiers, 6 bemanningsleden

Luchtvaartmaatschappij GermanWings wachtte lang met het delen van nieuws over hun rampvlucht. Hun website lag urenlang plat. Hoewel aanvankelijk sprake was van 148 inzittenden, stelde GermanWings zonet dat er 144 passagiers en zes bemanningsleden aan boord waren. Er is ook een noodnummer ingeschakeld voor de nabestaanden.

Eerder problemen

Vier dagen geleden berichtte Der Spiegel nog over problemen met vliegtuigen van Lufthansa, de moedermaatschappij van germanwings. Het ging daarbij onder meer over bevroren sensoren die computerpannes veroorzaakten. Tijdens een vlucht tussen Bilbao en München, op 5 november vorig jaar, kwam een Airbus 321 in de problemen. Sensoren gaven tijdens het opstijgen foute informatie door aan het computersysteem, waardoor het toestel een snelle steile daling maakte. Minutenlang slaagden de piloten er niet in het neerstorten met eigen stuurimpulsen te stoppen. Pas toen ze de boordcomputer uitschakelden, slaagden ze erin het toestel weer onder controle te krijgen.

Opvang nabestaanden

Op de luchthaven van Barcelona is een zaal geopend om familieleden op te vangen. In Duitsland is een crisisnummer geopend.

Vrieskou

Naast de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zijn ook Ségolène Royal, minister van Ecologie en de staatssecretaris van Transport Alain Vidalies onderweg naar de plek van de crash. De plek van de ramp ligt vlak bij het populaire skigebied Pra Loup. De plaats waar het vliegtuig is neergestort, geldt als een hooggelegen gebied in de Franse Alpen. Er liggen wintersportresorts in het gebied met bergpieken van bijna 3000 meter hoogte. De weerman van lokale zender BFMTV meldt dat het vriest op de crashsite. Er ligt sneeuw en in de loop van de avond is er meer sneeuwval verwacht. In de loop van de avond zal het ook niet meer mogelijk zijn om helikopters in te zetten in de regio.

Een familielid van één van de Duitse passagiers aan boord van de rampvlucht wacht op nieuws op de luchthaven van Düsseldorf.
AP Een familielid van één van de Duitse passagiers aan boord van de rampvlucht wacht op nieuws op de luchthaven van Düsseldorf.
Het infobord van aankomende vluchten in Düsseldorf. Bij de vlucht uit Barcelona staat niets vermeld.
AP Het infobord van aankomende vluchten in Düsseldorf. Bij de vlucht uit Barcelona staat niets vermeld.
anp

42 Spanjaarden aan boord

Volgens ZDF waren er 42 Spanjaarden aan boord van het ramptoestel. Volgens vliegtickets.nl had zeker één Nederlander een ticket gekocht voor de vlucht. De Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría reist af naar Frankrijk.

Het is de eerste vliegtuigcrash op Frans grondgebied in 15 jaar. De laatste crash was in juli 2000. Het ging toen om een Concorde, die neerstortte in Gonesse. Frans premier Manuel Valls meldt via Twitter dat de vliegramp het land in diepe droefnis stort, en hij betuigt zijn medeleven met de getroffen families.

Wrakstukken gespot

In de buurt van Prads-Haute-Bléone (markering), tussen Digne-les-Bains en Barcelonnette, zijn door reddingshelikopters de eerste wrakstukken en lichamen van slachtoffers gespot. Het weer boven de Alpen was kalm, bewolkt met lichte regen, maar het vliegtuig zat wel in onstuimig weer boven de Middellandse Zee.

Googe Maps

Hieronder kan je het traject, de hoogte en de snelheid van rampvlucht 4U9525 bekijken.

Het toestel Germanwings A320 D-AIPX is een van de oudste A320-toestellen met serienummer 0147 en werd geleverd in november 1990. De A320 is één van de bestsellers van Airbus. Er zijn er sinds 1988 ruim 11 duizend van besteld, die samen ruim 6 miljard passagiers vervoerden. Op dit moment zijn er nog 6191 A320-toestellen actief.

Nederlands luchtvaartdeskundige Joris Melkert noemt de crash "redelijk zeldzaam". "Het is een heel betrouwbaar toestel en de vliegfase, vlak na de start, is ook geen gevaarlijke fase, dus het is wel een verrassing", zei hij zojuist op RTL Z. De weersomstandigheden waren ook niet slecht, half bewolkt met lichte regen.

Het neergestorte vliegtuig werd in 1990 geleverd.
Kos Het neergestorte vliegtuig werd in 1990 geleverd.

President Hollande heeft zonet verklaard dat er waarschijnlijk geen enkele overlevende is van de vliegtuigcrash. Hij sprak over "een tragedie op ons grondgebied" en voegde er aan toe dat de plek waar het toestel is neergestort moeilijk bereikbaar is. De omstandigheden zijn nog niet opgehelderd, maar het lijkt erop dat er geen overlevenden zijn. "Mijn medeleven gaat uit naar alle families. Over enkele minuten zullen we meer weten", zei Hollande, die contact heeft opgenomen met de Duitse bondskanselier Merkel.

kos

Hollande : "Les conditions de l'accident... par lemondefr

Het lijnvliegtuig met 142 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord is neergestort in de buurt van Digne-les-Bains, in de regio Alpes-de-Haute-Provence. Om 10 uur 47 zond het een noodsignaal uit. Dat wordt bevestigd door de Franse autoriteiten, die een crisiscel hebben opgericht. De Franse gendarmerie heeft het wrak van het toestel vanuit helikopters gezien.

Germanwings, de lagekostenmaatschappij en dochter van Lufthansa, berichtte pas via Twitter dat het de media zal inlichten van zodra er "definitieve informatie beschikbaar is".

Volgens de eerste berichten zouden er 142 passagiers en zes bemanningsleden aan boord geweest zijn. Het toestel vloog van Barcelona naar Dusseldorf toen het neerstortte nabij Digne-les-Bains, in het zuiden van de Franse Alpen.

voorbeschouwing

In het zuiden van Frankrijk, bij de stad Barcelonnette, is een passagiersvliegtuig van de maatschappij Germanwings neergestort. Het vliegtuig was op weg van Barcelona naar Düsseldorf in Duitsland. Dat bericht radiozender Europe 1. Het vliegtuig was om 10 uur opgestegen in Barcelona en verdween een uur later van de radar boven de regio Alpes-de-Haute-Provence.

Lees meer