De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (sp.a)
Borgerhoff De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (sp.a)

Hilde Claes hekelt "beschadigingspolitiek" binnen eigen partij

"Achterbaks, liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen." Dat zegt de Hasseltse burgemeester over partijgenoten Rob Beenders (Vlaams Parlementslid en voorzitter van de Hasseltse sp.a) en haar schepen van Financiën en Jeugd, Valerie Del Re. In een interview met de regionale zender TV Limburg stelt Hilde Claes dat ze zich persoonlijk heel erg geraakt voelt door de kritiek die ze uit eigen rangen krijgt. Ze heeft meteen een afdelingsvergadering met de betrokkenen samengeroepen.

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (Helemaal Hasselt, een kartel van sp.a en Groen) werd de afgelopen dagen bedolven onder kritiek van de oppositie (N-VA, Open Vld en Vlaams Belang) en de coalitiepartner (CD&V), en dit zowel over het gebruik van stedelijke infokanalen om reclame te maken voor haar feest, als op de toewijzing van een overheidsopdracht aan het reclamebureau van de echtgenoot van haar kabinetschef.

In een reactie stelt Hilde Claes dat er in beide dossiers geen vuiltje aan de lucht is, en dat ze in alle openheid de gevolgde procedures en communicatie wil voorleggen. Daarover ondervraagd op TV Limburg, haalde de Hasseltse burgemeester echter zwaar uit naar haar partijgenoot en voormalige rechterhand in het schepencollege Rob Beenders, die vandaag Vlaams Parlementslid is.

Claes verwijt hem en ook de huidige schepen van Financiën, Valerie Del Re, dat ze een interne beschadigingsoperatie tegen haar voeren. "In mijn ogen hoor ik geen opmerkingen of commentaar, maar achter de rug stappen ze wel met hun misnoegdheid naar de media. Ik vind dat achterbaks, liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen", aldus Hilde Claes. Ze heeft meteen gevraagd om een partijraad samen te roepen waarop het conflict moet uitgepraat worden. Daarvoor is zelfs nationaal partijvoorzitter John Crombez naar Hasselt gekomen. Hij wil bemiddelen in het conflict.

Intussen begrijpen Del Re en Beenders totaal niet wat de burgemeester bezield heeft. "Ik viel compleet van mijn stoel", zegt Rob Beenders. "Ik dacht eerst dat het een grap met een verborgen camera was... Waarom de burgemeester zo uithaalt, is mij een raadsel. Mijn reactie op de vermeende belangenvermenging, zoals woensdag gepubliceerd in Het Belang van Limburg, is met haar en haar kabinet doorgesproken. Dat kan dus niet het probleem zijn. Ik hoop tijdens de partijvergadering meer duidelijkheid te krijgen over de beweegredenen van Hilde Claes. Ik weet echt niet waar ze naartoe wil. Ik hoop van harte dat het een open en positief gesprek wordt waarbij eventuele misverstanden kunnen uitgeklaard worden."

Lees meer