Hilde Claes neemt ontslag als burgemeester van Hasselt

Hilde Claes zet een stap opzij als burgemeester van Hasselt. Nadja Vananroye van CD&V volgt haar op. Dat zijn sp.a en CD&V in Hasselt overeengekomen, verneemt onze krant uit betrouwbare bron. Hilde Claes heeft in een emotionele boodschap op Facebook afscheid genomen als burgemeester van Hasselt.

"Het is op vele vlakken voor mij het laatste jaar heel zwaar geweest. Desondanks ben ik me als burgemeester dag en nacht blijven inzetten voor Hasselt en de Hasselaar", zegt Claes in een eerste geschreven reactie.  

"Ik heb in het verleden altijd het algemeen belang voorop gesteld. En dat is wat ik ook vandaag doe. Ik sta recht in mijn schoenen. Maar om de rust te laten terugkeren en in het belang van Hasselt, de Hasselaar en mijn partij neem ik vandaag, met spijt in het hart, afscheid als burgemeester. Gezien dit alles mij heel erg heeft aangegrepen en ik wil dat de sereniteit terugkeert, hou ik mijn communicatie bij deze geschreven mededeling."

"Mijn beslissing is genomen vooral met mijn hart voor Hasselt en haar inwoners", schrijft de afscheidnemende burgemeester op Facebook. "Zij verdienen het beste, zij verdienen een burgemeester die onvoorwaardelijk en onbelaagd voor hen kan zorgen. Ik hou zielsveel van deze mooie stad en van haar warme, lieve en gastvrije inwoners. En ja, mijn afscheid doet pijn. Ik hield van deze job in alle facetten."

De sp.a-politica wenst haar opvolgster succes. "Ik ben ervan overtuigd dat zij dat voortreffelijk zal doen, dat is wat Hasselt en haar inwoners verdienen: enkel het allerbeste!"

Het is op vele vlakken voor mij het laatste jaar heel zwaar geweest

Hilde Claes
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Burgemeester Vananroye

De 43-jarige Nadia Vananroye wordt de nieuwe Hasseltse burgemeester. De opvolgster van Claes staat gekend als een bruggenbouwer die steeds voor de dialoog kiest. Een manager die op een motiverende manier haar team kan aansturen. Vananroye is overigens ook voorzitter van het Jessa Ziekenhuis en algemeen directeur van vzw IN-Z, een van de grootste diensten voor huishoudhulp in Limburg.

In een korte mededeling reageert Nadja Vananroye op haar aanstelling als nieuwe burgemeester van Hasselt. "Ik wil niet dat Hasselt in een onbestuurbaarheid terechtkomt. Daarom heb ik de vraag van de partij om het roer in handen te nemen, aanvaard."

De nieuwe burgemeester schuift meteen enkele prioriteiten naar voor. "Wij hebben de voorbije jaren altijd gehamerd op een open, duidelijk en correct bestuur. Met die aanpak hebben wij veel gerealiseerd, maar nog een aantal projecten staan in de steigers of zijn in volle uitvoering. Daarom wil ik, met de hele ploeg, deze open bestuursstijl opnieuw versterken: vertrouwen geven aan de mensen, ook aan de stadsmedewerkers. Ik wil luisteren en overleggen en nadien duidelijk communiceren over het hoe en waarom van de beslissingen", aldus Nadja Vananroye.

"Ik wil niet dat Hasselt in een onbestuurbaarheid terechtkomt. Daarom heb ik de vraag van de partij om het roer in handen te nemen, aanvaard."

Nadia Vananroye

Compensatie

De compensatie die sp.a wilde binnenhalen om Hilde Claes op te offeren als burgemeester van Hasselt, was een hele tijd een discussiepunt met lokale coalitiepartner CD&V. Vanop aparte locaties werd over en weer onderhandeld. CD&V mag nu met Nadja Vananroye de nieuwe burgemeester leveren in ruil voor een aantal politieke afspraken. Wat die precies zijn, is nog niet duidelijk.

"We wensen Nadja Vananroye proficiat met haar benoeming. We nemen akte van de uitkomst van de onderhandelingen. Ze gaat het echter niet makkelijk krijgen, want bij de afgesloten voorakkoorden die ermee gepaard zijn gegaan, stellen we ons ernstige vragen.

Steven Vandeput

N-VA: "Niet gemakkelijk maken"

Federaal minister van Defensie en N-VA-fractieleider in Hasselt, Steven Vandeput, stelt zich ernstige vragen over de voorakkoorden die tussen sp.a en CD&V zijn gesloten bij de opvolging van Hilde Claes als burgemeester van Hasselt. "De Hasselaren zijn geen dommeriken. Coalities worden gesloten in functie van de verkiezingsuitslagen, niet twee jaar op voorhand", reageert Vandeput.

Als grootste oppositiepartij was de N-VA na de jongste gemeenteraadsverkiezing niet uitgenodigd om deel te nemen aan de formatiegesprekken van een nieuw bestuur in Hasselt. Voor de tweede keer weigerde de CD&V de uitgestoken hand van N-VA om samen een andere meerderheid op de been te brengen. Daarmee zet CD&V het (voor)akkoord verder dat destijds door Jo Vandeurzen en Ingrid Lieten voor tal van Limburgse gemeenten was onderhandeld. Dat ook nu er beloftes zijn gemaakt over de samenwerking na de verkiezingen van 2018, is bij N-VA dan ook in het verkeerde keelgat geschoten.

"We wensen Nadja Vananroye proficiat met haar benoeming", reageert Steven Vandeput. "We nemen akte van de uitkomst van de onderhandelingen. Ze gaat het echter niet makkelijk krijgen, want bij de afgesloten voorakkoorden die ermee gepaard zijn gegaan, stellen we ons ernstige vragen. Het is een zware onderschatting van de Hasselaar, die vast en zeker niet akkoord zal gaan met het vooraf bedisselen van bestuursafspraken. Zo'n scenario zou je niet kunnen verzinnen. Dit is lachen met de Hasselaar en bovendien onze stad belachelijk maken. Democratie betekent duidelijk niets voor deze meerderheid. De Hasseltse kiezer wordt, twee jaar op voorhand, al buitenspel gezet. Schaamteloos en degoutant", besluit Vandeput.

Steven Vandeput
belga Steven Vandeput

Lees meer