TDW

Exclusief voor abonnees

Houdbaarheidsdatum

Wat is de houdbaarheidsdatum van een sprinter? Robbie McEwen was 35 toen hij zijn laatste Toursprint won. Het was 2007. Mario Cipollini spurtte in de Giro van 2003 naar zijn laatste van 42 etappezeges in een grote ronde. Hij was 36. Erik Zabel won in 2007 nog een massasprint in de Vuelta. Leeftijd: 37.


André Greipel viert zondag zijn 35ste verjaardag. De Duitser sprintte vier keer naar winst in de Vuelta, zeven keer in de Giro, elf keer in de Tour. Dat maakt tweeëntwintig sprintoverwinningen in een grote ronde. Dat is twee overwinningen meer dan Erik Zabel. En het is beter dan Marcel Kittel, die nu aan achttien komt (vier in de Giro, één in de Vuelta, dertien, sinds gisteren, in de Tour). Maar Kittel is natuurlijk zes jaar jonger.


Het loopt in deze Tour de France voor geen meter voor André Greipel. Gisteren in Bergerac kwam hij er niet aan te pas. Weer niet. Hoe voortreffelijk hij ook gegangmaakt werd door zijn Lottoploeg. Greipel werd twaalfde. Dat is erg voor Greipel. En het is erg voor Tim en Tiesj en Tony en al wie zich verder nog uit de naad heeft gewerkt. Jürgen Roelandts was de laatste.


Maar het wil dus niet lukken. Ook niet nadat Peter Sagan naar huis is gestuurd. Nadat Arnaud Démare buiten tijd arriveerde. Nadat Alexander Kristoff opnieuw bewijst wat hij al een heel jaar bewijst, dat hij geen sprint meer wint. Zoveel tegenstanders minder, en nog wint Greipel niet.


Na een klassiek voorjaar dat voor de Belgische Lottoploeg met een sisser afliep, was alle hoop op Greipel en de Tour de France gesteld. Maar Greipel gaat ten onder en dat dreigt Lotto nu ook weer te doen.


Lotto kan het Greipel kwalijk nemen dat hij geen sprint meer wint. Lotto moet het zichzelf kwalijk nemen dat ze zo hard op Greipel blijven inzetten. Hij heeft een contract getekend tot het einde van 2019. Dat kwam op eenvoudig verzoek van de renner zelf. "Greipel heeft ons een paar weken geleden gevraagd of hij niet drie jaar kon bijtekenen. Daar moesten we zelfs niet over onderhandelen. Hij zegt: 'Dat is hier een toffe, sympathieke ploeg. Mag ik hier blijven?' Een mens die vier ritten wint in de Ronde van Frankrijk, hé." Dat zei Jannie Haek, CEO van Lotto, in februari vorig jaar in een interview met deze krant.


Nog drie jaar lang een miljoen euro per jaar voor Greipel. Of zoiets. Daarmee schiet de nationale wielerploeg, waar het overheidsgeld goed moet worden geteld, zichzelf in de voet. Hoeveel is er dan nog over om naar een nieuwe sprinter op zoek te gaan? Niet veel, zo valt te vrezen. Dit jaar niet, maar ook volgend jaar en het jaar daarna niet. Ondertussen gaat het niet goed met Lotto. Helaas is beterschap niet in zicht.

Lees meer