3
EPA

Instortingsgevaar groot in getroffen panden

Het instortingsgevaar in de panden die getroffen zijn door het brugdrama in  het Nederlandse Alphen aan den Rijn is groot. Daarom kost de zoektocht naar slachtoffers veel tijd. Dat zeiden burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn en hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy vanavond tijdens een persconferentie op het gemeentehuis.

Volgens burgemeester Liesbeth Spies wordt er momenteel nog "met man en macht" gezocht naar slachtoffers. "We gaan door tot we zeker weten dat er geen gewonden of slachtoffers onder het puin liggen", aldus Spies.

Noodopvang

Een deel van de bewoners van het gebied waar de bouwkranen en het brugdeel omvielen kunnen vanavond terug naar huis, maar sommige inwoners moeten elders onderdak vinden. Voor wie dat niet kan, heeft de gemeente noodopvang geregeld, zei de burgemeester.

Het gebied rond het ongeval is afgezet, daar geldt een noodverordening. Volgens een woordvoerder van de politie worden "ongewenste mensen" geweerd uit het gebied. Bewoners van de wijk kunnen met een geldig legitimatiebewijs wel naar binnen.

Drie verdachten

Drie personen zijn in verband met het ongeluk als verdachten aangemerkt. Hoofdofficier van justitie Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dat maandagavond gezegd. De verdachten hebben deze status gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat. "Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er strafbare feiten zijn gepleegd", aldus Nooy.

Het drietal meldde zich maandagmiddag zelf bij de politie, aldus Nooy. "Zij wilden hun verhaal vertellen.""Het OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen, samen met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de voormalige Nederlandse Arbeidsinspectie. Mogelijk is de arbeidsomstandighedenwet overtreden en het kan ook zijn dat er sprake blijkt te zijn van lichamelijk letsel door schuld.

Vooralsnog is er één slachtoffer van het ongeluk levend onder het puin vandaan gehaald; hij had last van zijn heup. Er is nog niets bekend over andere mogelijke slachtoffers.

3
EPA
3
EPA

Lees meer