4 De aanslag vond plaats op de Champs-Elysées.
Photo News De aanslag vond plaats op de Champs-Elysées.

IS geeft toe: géén Belg betrokken bij recentste terreur in Parijs

Terreurgroep IS herroept haar bewering dat er een Belg betrokken was bij de recentste terreur in Parijs. Met die rechtzetting komt de betrouwbaarheid van haar claims nu echt wel op losse schroeven te staan.

Ze zorgde voor kopbrekens bij onze veiligheidsdiensten, de opeisingsboodschap voor de aanslag van 20 april. De Franse terrorist Karim Cheurfi (39) doodde toen een politieagent op de Parijse Champs-Elysées. Enkele uren later claimde IS de terreur, zeggend dat die op touw was gezet door haar "soldaat" Abu Yusuf Al-Belgiki. Een Belg dus - wat de vrees deed rijzen dat er naast de omgebrachte schutter nog een tweede dader was, die dan op vrije voeten zou zijn.

Domme misser

In het nieuwste nummer van haar tijdschrift 'Rumiyah' herhaalt IS verantwoordelijk te zijn. Maar in de Franstalige editie van het blad (dat steevast in tien verschillende talen verschijnt) wordt de dader nu Abu Yusuf Al-Firansi - de Fransman - genoemd. "Het was om veiligheidsredenen dat hij de codenaam Al-Belgiki gebruikte", zo staat er vermeld. Dat lijkt echter maar een uitvlucht voor een domme misser te zijn. Op de avond van de aanslag deden er geruchten de ronde over een Belg die werd gezocht in Parijs en vermoedelijk heeft IS zich daardoor laten misleiden.

Dat zou betekenen dat de terreurgroep de dader niet kende. Cheurfi had wel een briefje op zak waarin hij het opnam voor IS, maar tot op heden is nog niet bewezen dat hij daar werkelijk banden mee had.

In het verleden waren de claims van IS heel betrouwbaar: als de groep een aanslag opeiste, dan bleek ze daar ook bij betrokken te zijn. Vaak werd dat pas later duidelijk, doordat IS bijvoorbeeld een video uitbracht die de dader bij leven gemaakt had en vóór zijn dood aan de terreurgroep had bezorgd.

4
Photo News

Lone wolves

Zo ging het onder meer in Duitsland, waar er in juli 2016 aanslagen plaatsvonden in Würzburg en Ansbach. "Eenzame wolven", zo werd daar geroepen - totdat IS haar claims bewees met videoboodschappen. In augustus van datzelfde jaar rees er echter een eerste keer twijfel over de betrouwbaarheid van een opeising door IS. Die voor de mesaanval tegen twee politieagentes in Charleroi met name. Daar geraakte nooit bewezen dat de dader werkelijk tot IS behoorde en ook de terreurgroep zelf wist dat nooit aan te tonen.

Nu we weten dat IS zich ook aanslagen toeëigent waar het zelf geen rol in had, vallen er grote vraagtekens te plaatsen bij sommige opeisingen. Behalve Charleroi geldt dat voor het beschieten van twee politieagenten op 31 augustus 2016 in de Deense hoofdstad Kopenhagen, de mysterieuze moord op een zestienjarige jongen in het Duitse Hamburg op 16 oktober 2016 en het bloedbad dat Khalid Masood op 22 maart van dit jaar bij het parlementsgebouw in de Britse hoofdstad Londen aangericht heeft.

4
Photo News

Andere aanslagen

Recente terreur waarin IS wel duidelijk een hand heeft gehad, zijn onder meer de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn op 19 december 2016, de moord op een priester in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray op 26 juli 2016 en de moord op een politiekoppel in het Franse Magnanville op 13 juni 2016. De aanslag met een vrachtwagen in het Franse Nice op 14 juli 2016 blijft dan weer een echt twijfelgeval: daar lijkt IS betrokken te zijn, maar het is nog niet opgehelderd hoe concreet die rol precies was.

4 Agenten herdenken hun omgekomen collega.
AP Agenten herdenken hun omgekomen collega.

Lees meer