anp

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen of -boiler? Check het op deze kaart

Om nog meer mensen, bedrijven en organisaties te overtuigen om zonnepanelen of een zonneboiler op het dak te plaatsen, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) een 'zonnekaart' uitgewerkt. Dat is een online toepassing waarop iedereen meteen kan zien of zijn of haar dak geschikt is voor zonnepanelen of -boiler, hoeveel de installatie kost en wat de terugverdientijd is.

Nu heeft één op de acht gebouwen in Vlaanderen zonnepanelen of een zonneboiler. "Dat betekent dat er nog heel veel potentieel is", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). "Met de Vlaamse zonnekaart kan elke Vlaming zien hoe goed zijn of haar dak scoort en hoeveel een installatie hem of haar zou kosten en wat die zou opbrengen", zegt de minister. "Zonne-energie is niet duur meer en vooral winstgevend. Bovendien zijn de meeste daken geschikt. Dat kan iedereen nu met eigen ogen vaststellen."

De zonnekaart is terug te vinden op energiesparen.be/zonnekaart. Wie zijn adres ingeeft, ziet meteen of het dak ideaal (groen), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje) is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Voor elk ideaal of bruikbaar dak berekent de zonnekaart de kostprijs en de terugverdientijd.

De berekeningen gebeuren standaard voor een doorsneegezinsverbruik, maar je kan de instellingen eenvoudig aanpassen en een persoonlijke berekening uitvoeren. De toepassing beschikt ook over profielen voor grote verbruikers, zoals bedrijven, scholen of supermarkten.

Systeem plat
Kort na de lancering ligt de Zonnekaart al plat. "Blijkbaar zijn de mensen erg nieuwsgierig geworden, wat me alleen maar verheugt. Maar als teveel mensen tegelijk naar de Zonnekaart surfen, ligt het systeem plat. Dus daarom geef ik de raad even te wachten en het later opnieuw te proberen", zegt Minister Tommelein.

"Met de Vlaamse zonnekaart kan elke Vlaming zien hoe goed zijn of haar dak scoort en hoeveel een installatie hem of haar zou kosten en wat die zou opbrengen"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld)

27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • David Vlaeminck

    Wacht maar af tot die panelen het massaal gaan begeven en moeten gerecycleerd worden, dan zal de aap wel uit de mouw komen en zal het vlug gedaan zijn met de winst te tellen met wat men zal mogen betalen aan verwerkingskosten. Hetzelfde met die accu's van die fantastische elektrische wagens, onthou mijn woorden...De graaiers zijn nu al bezig met de taksen van de toekomst aan het uitrekenen!

  • senne205 .

    Zonnepanelen zijn geen goede vorm van groene energie! Windmolens exact hetzelfde. Deze produceren quasi geen stroom t.o.v. de bouw en afbraak dat word gedaan door fossiele brandstof en giftige stoffen. Er zijn VEEL betere opties maar dat is economisch niet interessant genoeg.