Jetairfly haalt komende dagen enkel passagiers op in Sharm-el-Sheikh

Jetairfly brengt de komende dagen geen passagiers naar Sharm-el-Sheikh omdat er geen zekerheid kan verkregen worden over de veilige screening van de ruimbagage. Dat zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch van Jetairfly.

Morgen, zaterdag en zondag zullen vliegtuigen wel (leeg) vertrekken naar Sharm-el-Sheikh om passagiers die in Egypte verblijven op te halen. Die terugkerende passagiers mogen alleen met handbagage terugkeren. De grotere koffers en valiezen die in het ruim van het vliegtuig vervoerd worden, worden pas later afgeleverd.

De Jetairfly-vlucht van morgen (de met 24 uur vertraagde vlucht van donderdag) en de voorziene vluchten van zaterdag en zondag aanstaande worden uitgevoerd op hun normaal voorziene tijdstip (vrijdag 07.20 uur, zaterdag 16.45 uur, zondag 08.00 uur). "Op deze vluchten vliegen op het traject Brussel - Sharm el Sheikh geen passagiers mee", aldus de persmededeling van Jetairfly vannamiddag.

"Als buitengewone veiligheidsmaatregel wordt geen ingecheckte bagage aanvaard voor deze drie retourvluchten. De reizigers vliegen met handbagage terug, die aan een extra veiligheidscontrole wordt onderworpen." Jetairfly zal de ruimbagage later "op een alternatieve manier" zo snel mogelijk bij de reizigers afleveren, maar onderzoekt momenteel nog de manier waarop dat zal gebeuren.

Zondag zullen alle klanten van Jetairfly in Sharm-el-Sheikh terug in België zijn. De eerstvolgende vlucht daarna is op donderdag 12 november. Of de touroperator dan naar de Egyptische badplaats zal vliegen, hangt af van de garanties die de autoriteiten en de luchthaven kunnen geven over de veiligheid van de ruimbagage en de behandeling van de vluchten.

"De reizigers die vrijdag, zaterdag en zondag niet kunnen vertrekken, worden hiervan door onze diensten en/of via hun reisagent op de hoogte gebracht", zegt Jetairfly nog. "Zij kunnen hun reis omboeken naar een latere datum of een andere reisbestemming, of annuleren met terugbetaling van hun reissom."

Een vliegtuig van Jetairfly moest vandaag normaal gezien om 7.20 uur opstijgen op Brussels Airport, maar die vlucht werd uit veiligheidsoverwegingen geanulleerd. Jetair probeert nu de 133 betrokken reizigers op de hoogte te brengen van het uitstel.

"Met de tijdelijke opschorting van onze vlucht vandaag willen wij onszelf de nodige tijd gunnen om de veiligheidssituatie correct in te schatten en te analyseren", zo meldt de touroperator in een persbericht. Of er morgenvroeg wel wordt opgestegen, is nog niet duidelijk. "Dat is afhankelijk van de uitkomst van onze analyse", zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. Vandaag moet daarover meer duidelijkheid komen.

9.000 Britten vast

In het vakantiegebied zitten ook minstens 9.000 Britten vast nadat beslist werd om alle vluchten tussen Groot-Brittannië en Sharm el-Sheikh stop te zetten, meldt de Britse vereniging van reisagentschappen ABTA. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond kunnen de gestrande reizigers mogelijk vanaf morgen terug naar huis. Daarvoor worden speciale veiligheidsmaatregelen getroffen op de Egyptische luchthaven, zei hij aan de Britse omroep BBC.

Volgens ABTA zitten mogelijk nog meer Britten vast in Sharm el-Sheik die niet met een touroperator waren afgereisd. Media gewaagden van 15.000 tot zelfs 20.000 Britten in het gebied.

Volgens Hammond stonden vandaag 19 vluchten van het Verenigd Koninkrijk naar het Sinaï-schiereiland gepland. Die zijn afgelast. Hij zei dat de Britse regering samenwerkt met de luchtvaartmaatschappijen en de Egyptische autoriteiten om "noodmaatregelen op korte termijn" te treffen zodat de vakantiegangers veilig naar huis kunnen, waarschijnlijk vanaf morgen.

'Bom aan boord?'

De Britse regering houdt het voor waarschijnlijk dat het Russische passagiersvliegtuig dat zaterdag neerstortte kort na het opstijgen in Sharm el-Sheikh, een bom aan boord had. Bij de crash kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) claimde de verantwoordelijkheid. In Londen vindt vanochtend een crisisvergadering plaats, die door de Britse premier David Cameron wordt voorgezeten.

Touroperator Thomas Cook Belgium behoudt de vlucht van vanochtend tussen Brussel en Sharm el-Sheikh. De vlucht van 8 uur vanop Brussel Airport is behouden. "Eén koppel heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om van reisbestemming te veranderen. De andere passagiers hebben inmiddels normaal ingecheckt." Dat is vernomen van Koen Van den Bosch, de woordvoerder van Thomas Cook Belgium.

De touroperator zegt zich te schikken naar het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken, dat niet werd gewijzigd.

Zit jij vast in Sharm el-Sheikh? Of ken je zo iemand? Laat het ons weten via mu@hln.be.


Eén koppel heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om van reisbestemming te veranderen

Thomas Cook Belgium

Lees meer