BELGA

Kampioenen horen opgefokt te worden

Excuses doen er niet meer toe, alles wat de komende weken voor de wielen komt zijn morzels Vlaamse grond. Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem... Dan wil je weleens de naam van Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke of Jens Debusschere in de krant lezen. Trump zou zeggen: eigen volk eerst.

De focus ligt nog steeds quasi exclusief op Greg Van Avermaet en Tom Boonen. Begrijpelijk, maar daarmee geven we Jasper Stuyven niet het laatste stootje naar de top. Winnaars hebben nood aan ambiance, aan opgeklopte slagroom om hen heen. Oliver Naesen en Jurgen Roelandts willen ook een paar bussen zien uitrijden voor hun galante pedaalslag. De hunkering naar vlagvertoon van Zulte Waregem is hen niet vreemd.

Alleen, ze zeggen het niet. Gecensureerd door bijgeloof. We zijn nog steeds een wielernatie, maar in de breedte schort het. Aanstormend talent zwemt tussen twijfel en bravoure. In afwachting van de grote stroomstoot warmen we ons aan Greg Van Avermaet en Tom Boonen. Aan de eenzaten van succes, bijna oude gloriën, zeg maar. En dus zie je onze halfwas kampioenen in Milaan-Sanremo eindigen in de buik van het peloton.

Vergeten we niet een sfeertje van campionissimo te creëren rond de generatie die het moet overnemen van de Boonens en Gilberts? Kampioenen horen opgefokt te worden. Zo niet met bussen dan toch mt chocoladeletters in de krant. De heren Theuns, Lampaert en Stuyven dromen van het delirium Zulte Waregem om de laatste pijngrens te slopen. Helaas zijn ze uit zichzelf (nog) niet in staat een hoempapa-orgie af te dwingen.

HLN Plus

Wil je meer lezen?

Registreer met enkele gegevens om dit artikel verder te lezen.

  • Je leest 1 maand ongelimiteerd als digitale abonnee
  • Geen betaalgegevens
  • Stopt automatisch