2
photo_news

Exclusief voor abonnees

Kan titel MPH in Brugge houden? 'Allez Michel, reste avec nous'

11 JAAR GELEDEN, in de lente van 2005. Dan was Laurens De Bock 12 jaar en speelde hij bij de jeugd van SK Lokeren. Dan was Björn Engels 10 jaar, José Izquierdo op zijn beurt 12 jaar... - zou 'Joske' in Colombia toen iets hebben afgeweten van Trond Sollied?

Hen ontgaat enigszins het historische besef van de lijdensweg van Club Brugge K.V. Om écht te voelen wat deze club en zijn supporters hebben moeten doorstaan, ál die jaren, moet je ouder zijn, moet je bewust hebben meegemaakt welke twists & turns Club Brugge tien jaar aan een stuk heeft gemaakt om te komen tot waar ze zondagmiddag om 16.15 uur willen staan.

VAN MICHEL D'HOOGHE over Pol Jonckheere tot Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert. Van Marc Degryse over Luc Devroe, Henk Mariman en Arnar Gretarsson. Buikgevoel en Personal Performance Center.

Jan Ceulemans, Emilio Ferrera, Jacky Mathijssen, Adrie Koster, Francky Dury - ooit moet hij toch dat contract voor één dag tonen -, Christophe Daum, Georges Leekens, etcetera etcetera... Sterren komen, sterren gaan. Alleen Michel Preud'homme zal in Brugge blijven bestaan, indien 11 jaar later, in de lente van 2016, éindelijk een eind komt aan de droogte.

46 WAS PREUD'HOMME in 2005, en technisch directeur bij Standard. Nadien als trainer kampioen geworden met de Rouches en met Al Shabab in Saudi-Arabië. De beker gewonnen met AA Gent en Twente.

Toen Juan Carlos Garrido - who? - in september van 2013 sukkelde in Jan Breydel, passeerden de usual suspects de revue op het bureau van Mannaert: Dury, Vanhaezebrouck, Maes, Vercauteren... Enkel een toevallige samenloop van omstandigheden deed Mannaert bellen naar een compound in de Saudische hoofdstad Riyad. Een estafetteloop aan butlers bracht de gouden hoorn tot bij de man aan het zwembad.

'Allô?'

Drie jaar later, in een rechtstreeks duel tegen de club waarvan hij altijd heeft gedacht dat hij er op een dag trainer zou worden, kan Michel Preud'homme zijn werk bij Club Brugge afmaken. Beker gewonnen, kwartfinale Europa League bereikt, landstitel behaald, goddelijke status verworven - dan zal het mooi zijn geweest, zeker? Of niet?

NU AL WEKEN, maanden wordt gespeculeerd of Preud'homme straks de deur van Olympia achter zich dichtslaat. Het zou best kunnen. Preud'homme ervaart bij elke club waar hij werkt een groot verantwoordelijksgevoel. Als de resultaten niet volgen, stelt hij zijn positie ter beschikking - dat heeft hij eens gedaan bij Standard, twee keer bij AA Gent, en ook wel in de afgelopen jaren bij Club Brugge. Zonder dat zijn bazen zoiets ooit hebben aanvaard. Preud'homme is eerlijk - drie jaar lijkt hem een correcte termijn om Club de titel te bezorgen. Zo ja, JOB DONE. Zo niet, een ander en beter.

En niet uit het oog verliezen: Preud'homme is 57. Al 40 jaar op rij is hij elk seizoen opnieuw gestart, eerst als speler, daarna als technisch directeur, later als coach. Nooit zonder werk geweest, vier decennia - wie in het (internationale) voetbal kan dát voorleggen?

Daarom, toen Preud'homme bij de start van de play-offs aangaf dat hij zijn beslissing over volgend seizoen reeds genomen had, mogen we aannemen dat hij dacht aan een vertrek in Brugge.

MÁÁR, zo valt te horen in zijn onmiddellijke omgeving, een mogelijke titel en de daaraan verbonden Champions League-campagne met Club Brugge - een club waar hij zich bijzonder prettig voelt, zo mogelijk nog prettiger dan destijds in Luik - zouden Preud'homme nu álsnog op andere gedachten kunnen brengen.

Zondagmiddag gaat het voor Bart Verhaeghe om meer dan enkel de landstitel. Negentig minuten die tevens het lot van zijn trainer kunnen bepalen.

VOOR DE FANS van blauw-zwart hebben we een tip... Preud'homme is een fier man, met net als elke topper een (aanzienlijk) ego. SHOW SOME LOVE, mensen. Als het straks 2-0 of zo staat in de negentigste minuut, zing dan niet massaal: 'Allez Michel, chante avec nous'. Maar zing dan: 'Allez Michel, reste avec nous'.

We zullen stilletjes meeneuriën, want ons voetbal heeft iemand als Michel Preud'homme nodig.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Lees meer