2 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
EPA De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Kerry waarschuwt Rusland: NAVO-gebied onschendbaar

De NAVO zal elk stukje van haar territorium verdedigen. Die waarschuwing gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag richting Rusland tijdens een toespraak in Washington. Hij noemde het NAVO-gebied "onschendbaar".

Kerry beschuldigde Rusland ervan de crisis in Oekraïne te verhevigen in plaats van zich te houden aan de eerder gemaakte overeenkomst, waarin werd afgesproken om de spanningen in het land zo veel mogelijk in toom te houden. Hij sprak van een "bepalend moment" voor de NAVO-bondgenoten en hoopt dat de Oekraïne-crisis tot "gezamenlijke inspanningen" zal leiden.

"Welke weg zij ook nemen, de Verenigde Staten en zijn bondgenoten staan samen in hun steun aan Oekraïne", aldus Kerry. Oekraïne is overigens geen lid van de NAVO. De organisatie vat aanvallen op het grondgebied van een lidstaat altijd op als een aanval op de totale organisatie.

Kerry riep de lidstaten op de komende vijf jaar meer te investeren in defensie, als zij de norm van twee procent van het nationaal inkomen momenteel niet halen. Dat getal hebben de landen onderling afgesproken.

Sancties
De Russische president Poetin liet intussen aan buitenlandse verslaggevers weten dat Rusland geen noodzaak ziet om contra-sancties te nemen tegen Europa en de Verenigde Staten. Maar hij sluit niet uit dat hij de deelname van westerse bedrijven aan de Russische economie, zoals bijvoorbeeld energieprojecten, gaat heroverwegen als er meer sancties tegen Rusland komen.

Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten legde gisteren nieuwe sancties op aan Russische topfunctionarissen. De nieuwe EU-sancties treffen vijftien personen. Zij mogen de EU niet meer in en hun tegoeden in de lidstaten worden bevroren. De sancties van de VS treffen nog eens zeven invloedrijke Russen en zeventien ondernemingen.

2 De Russische president Vladimir Poetin.
ANP De Russische president Vladimir Poetin.

Lees meer