Koen Geens na kritiek Erdogan: "El Bakraoui teruggewezen naar Nederland"

Een van de daders van de aanslagen in Brussel werd door Turkije uitgeleverd aan Nederland, maar daarna weer vrijgelaten. En dit ondanks Turkse waarschuwingen. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan deze avond in een toespraak in Ankara. Het zou gaan om Ibrahim El Bakraoui, meldt Reuters op Twitter. Koen Geens countert: "Ik weet enkel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije."

De man werd in juni 2015 opgepakt in Gaziantep, in het oosten van Turkije. Hij werd nadien op zijn verzoek uitgeleverd aan Nederland, waar hij later weer zou zijn vrijgelaten. Erdogan zou de Nederlandse én Belgische autoriteiten gewaarschuwd hebben dat het ging om een jihadist. Volgens Erdogan zou ons land de herhaaldelijke waarschuwing echter in de wind hebben geslagen.

Concreet zou ons land op 14 juli vorig jaar over de arrestatie zijn ingelicht, waarna de Belgische autoriteiten op 20 juli antwoordden dat ze Bakraoui eerder hadden vastgehouden, maar opnieuw hadden vrijgelaten omdat ze geen verbanden met terrorisme hadden gevonden. Dat schrijft The Guardian. Turkije waarschuwde daarop nogmaals dat het wel degelijk om een Syriëstrijder ging. 

"Hoewel we hen geïnformeerd hadden dat deze persoon een 'foreign terrorist fighter' is, konden de Belgische autoriteiten zijn link met terrorisme niet bevestigen", zei Erdogan. Hij voegde eraan toe dat ook Nederland betrokken was bij die procedure, omdat de man eerst gevraagd had om naar dat land uitgeleverd te worden.

"We kunnen slagen (in de strijd tegen terrorisme) als de internationale leiders een alliantie vormen tegen het terrorisme", zei Erdogan. "Maar daarvoor moeten we de definities van internationaal terrorisme en terroristen veranderen."

Ook na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar liet Turkije bij monde van Erdogan weten dat het de Franse inlichtingendiensten 'meermaals verwittigd' had over een van de terroristen. Toen ging het over de 29-jarige Omar Ismail Mostefai, die bij de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan het leven liet.

2 Turks president Erdogan.
AP Turks president Erdogan.

"Niet makkelijk om zo'n mensen aan hun voorwaarden te houden"

Minister van Justitie Koen Geens reageerde in het Journaal op Eén op de uitlatingen. "Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel van gemeen recht die voorwaardelijk was vrijgelaten", klinkt het.

Volgens Geens is Ibrahim El Bakraoui naar Nederland gebracht, nadat hij aan de Turks-Syrische grens werd tegengehouden. Volgens Geens ging het meer dan waarschijnlijk niet om een uitlevering, maar om een terugwijzing aan de Syrische grens.

"Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel van gemeen recht die voorwaardelijk was vrijgelaten", zegt Geens. "Toen hij werd teruggewezen zou dat volgens de info die het federaal parket mij heeft meegedeeld naar Nederland zijn geweest en niet naar België."

Bakraoui heeft ook in ons land een gerechtelijk verleden. In 2014 werd hij vervroegd vrijgelaten en weer opgespoord omdat hij de voorwaarden van die maatregel had geschonden. De Belgische diensten kregen hem echter niet meer te pakken. "Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen", zei Geens daarover.

2 Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
EPA Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Lees meer