2 Tesla-CEO Elon Musk met een Tesla Model X.
Tesla-CEO Elon Musk met een Tesla Model X.

Leven gered dankzij zijn Tesla: automatische piloot brengt man met longembolie naar ziekenhuis

Een Amerikaanse man beweert dat zijn Tesla Model X zijn leven heeft gered. Het voertuig bracht hem op automatische piloot naar het ziekenhuis nadat hij een bijna fatale longembolie kreeg.

Op 26 juli vertrok de 37-jarige Amerikaanse advocaat Joshua Neally uit Missouri wat vroeger op zijn werk om thuis de vierde verjaardag van zijn dochtertje te gaan vieren. Terwijl hij in de file stond, kreeg hij plots een stekende pijn in de borst. Neally dacht eerst dat het om een spierverrekking ging, maar de pijn werd steeds erger en hij belde zijn vrouw op, die hem aanraadde om naar de spoed te gaan.

De man herinnert zich weinig van de rit, maar liet zich voeren door zijn Tesla op automatische piloot. Hij nam enkel het stuur over om de wagen te parkeren. Neally slaagde erin om zichzelf in te checken in het ziekenhuis, waar hij meteen behandeld werd. De artsen vertelden hem dat hij een longembolie had, een potentieel fatale obstructie van een bloedvat in de longen. De man mocht volgens hen van geluk spreken dat hij het overleefd heeft. De volgende ochtend mocht Neally het ziekenhuis weer verlaten.

Achteraf bekeken vraagt Neally zich af of het misschien verstandiger zou geweest zijn om een ambulance te bellen, maar hij ging er op dat ogenblik van uit dat hij sneller in het ziekenhuis zou geraken met zijn Tesla op automatische piloot. Zelf de wagen besturen, zou te gevaarlijk geweest zijn, zegt hij, hij zou een dodelijk projectiel geworden zijn wanneer de eerste aanvallen begonnen.

"Ik ben heel erg dankbaar voor deze ervaring," vertelde Neally aan lokale nieuwszender KY3. "Als zoiets gebeurt en ik geraakt tijdens het rijden buiten bewustzijn of ik ben niet meer in staat om te sturen, dan ga ik niet de rijweg overrijden en opknallen tegen iemand anders of tegen een grote stenen muur".

Belangrijke Tesla-vernieuwingen op til

Volgens Tesla-CEO Elon Musk zouden ongeveer de helft van de één miljoen mensen die vorig jaar in de VS omkwamen tijdens een auto-ongeval, nog in leven zijn als de Tesla Autopilot universeel beschikbaar was. In juli kondigde Musk nog aan dat er 'belangrijke updates' op til zijn, nadat bekend raakte dat een man omkwam toen hij botste met een vrachtwagen die door zijn automatische piloot niet was opgemerkt.

Musk beweert binnenkort naar buiten te komen met technologie 'die de mensen omver zal blazen'. Die zal zorgen voor volledig autonome wagens die in theorie in staat zullen zijn om zichzelf te besturen in eender welke situatie.

2 Elon Musk
Elon Musk

Lees meer