Joël Rubinfeld.
PHOTO_NEWS Joël Rubinfeld.

Liga tegen het Antisemitisme: "Dit was te voorspellen"

"Dit was te voorspellen", zegt de voorzitter van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme (LBCA), Joël Rubinfeld, naar aanleiding van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel. Daarbij kwamen drie personen om het leven en raakte één persoon gewond.

"Dit moest spijtig genoeg gebeuren", zegt Rubinfeld. "De jongste jaren zien we dat het antisemitische discours weer vrij is. Het komt weer de kop opsteken door het discours van komiek Dieudonné of van parlementslid Laurent Louis. De schietpartij van zaterdag is het onvermijdelijke resultaat van een klimaat dat haat voedt."

"Het belangrijkste vandaag is de daders van de schietpartij - voor mij niets minder dan een terroristische aanslag - te arresteren en voor het gerecht te brengen", zegt Rubinfeld. "Maar vanaf morgen moeten we alle wettelijke middelen aanboren om de haatzaaiers, die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van het antisemitische virus, het zwijgen op te leggen.

"Het gaat om een strijd die niet alleen de Joodse gemeenschap aanbelangt, maar het hele land en zijn basiswaarden", besluit Rubinfeld.

Lees meer