BELGA

Luc Van den Bossche tijdens BBI-inval Optima: "Moesten jullie eigenlijk niet staken?"

Maandag 30 januari 2012 viel de BBI onverwacht met tien inspecteurs binnen bij de Gentse kantoorburen van Optima. Er was toen een algemene staking aan de gang in ons land. De Tijd geeft het gesprek weer tussen het hoofd van de Bijzondere Belastinginspectie, Karel Anthonissen, en Optima Bank-CEO, Luc Van den Bossche. Het voormalige sp.a-kopstuk deed toen nogal lacherig over de plotse controle van de fiscus.

Luc Van den Bossche vraagt zich meteen af of zijn bedrijf van iets verdacht wordt. Anthonissen stelt hem gerust dat het om een "gewone, weliswaar onaangekondigde controle" gaat. "Oef, dan gaan we alvast niet naar de gevangenis", grapt Van den Bossche naar drie andere directieleden.

Anthonissen vraagt verder geen medewerking, koffie kan volstaan: "Dan kunnen we de zaken bespreken. Onze mensen werken intussen verder." Daarop zegt Van den Bossche al schertsend: "Er is vandaag een ambtenarenstaking. Moesten jullie eigenlijk niet staken?"

Verder legt Anthonissen uit dat de medewerking van de directie niet gevraagd wordt zodat hun klanten hen niets zouden kunnen verwijten achteraf. Daarop reageert de socialistische ex-minister opgelucht: "Dan ligt de verantwoordelijkheid volledig bij u."

Lees meer