2
Screenshot BFMTV

Macron in laatste tv-debat met Le Pen: "De Fransen verdienen beter dan dit"

Gisteren kruisten de twee Franse presidentskandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron een laatste keer de degens in een twee uur durend tv-debat. Le Pen zette onmiddellijk de frontale aanval in op haar tegenstander, die van zich afbeet: "U zegt alles wat er slecht gaat in het land, maar u stelt niets voor. De Fransen verdienen beter dan dit."

Op de vraag wat zij zou doen als presidente van Frankrijk, ging ze meteen op haar doel af: "Ik ben zeer blij met de manier waarop deze tweede ronde verloopt, want de Fransen zullen een duidelijke keuze kunnen maken: meneer Macron is de kandidaat van de wilde globalisering, van de oorlog tegen ons allen, en dit allemaal geleid door meneer (president François) Hollande", aldus Le Pen, die zichzelf voorstelt als "de kandidate van het volk".

"U bent het lievelingskindje van het systeem van de elite", zo ging Le Pen verder. "De Fransen hebben uw ware gezicht gezien (...) de communicatiemachine van de (socialistische partij) PS heeft het heft opnieuw in handen genomen. De koude bankier die u altijd geweest bent, is herrezen".

Hét economische probleem van de laatste 30 jaar volgens Le Pen: werkloosheid. "U bent minister van Economie geweest. En uw resultaten waren zeer slecht."

2
EPA

Leugens

"Uw strategie is leugens vertellen", zo repliceerde Macron. "Ik ga u niet zeggen dat u de erfgename bent van een naam, van een politieke partij, van een systeem dat sinds lang teert op de woede van de Fransen. Ik ga u dat niet zeggen, want dat interesseert me niet."

"U draagt de geest van de nederlaag, terwijl ik de geest van de verovering wil dragen, die van Frankrijk dat triomfeert".

Macron (En Marche!) vroeg Le Pen naar voorstellen, maar Le Pen richtte haar pijlen eerder op Macron. "Dat is uw strategie: u zegt alles wat er slecht gaat in het land, maar u stelt niets voor. De Fransen verdienen beter dan dit, ze verdienen de waarheid."

Macron bleef erop hameren dat zijn tegenstander "voortdurend liegt" en zelfs "dingen zegt die nergens op slaan". "Mevrouw Le Pen wil dat ik de last draag die haar opkomst de laatste twintig jaar gevoed heeft."

Volgens Le Pen moet de pensioenleeftijd omlaag naar 60 jaar met 40 gewerkte jaren, maar volgens Macron zou die kost oplopen tot 30 miljard. Le Pen is dan weer van overtuigd dat de kost 17 miljard zou bedragen.

"Laks voor moslimfundamentalisten"
Le Pen beschuldigde Macron te laks te zijn voor moslimfundamentalisten. "Jihadisten zoeken de burgeroorlog die u wil ontketenen, zij hopen dat u wint", vuurde Macron terug. "We zijn er voor een stuk verantwoordelijk voor dat sommigen zijn geradicaliseerd in Frankrijk", aldus Macron, die harder wil zijn tegen terrorisme.

Macron benadrukte nog dat het gevecht tegen terrorisme zijn prioriteit zal zijn. Hij wil ook de inlichtingsdiensten versterken.

"We moeten het kwaad bij de bron aanpakken: de haatpredikers uit het land zetten en de islamistische ideologie uitroeien in ons land. Maar u gaat dat niet doen want u bent onderworpen aan hen", zo klonk het.", aldus Le Pen. "Iedereen met een dubbele nationaliteit moet kiezen voor één nationaliteit. Ik weet dat u daartegen bent."

"Ik heb wel een project", reageerde Macron scherp. "Uw voorstel is een debat dat al gevoerd is, en dat niets oplost. Hun nationaliteit afnemen heeft geen impact op hen. We moeten verder gaan en concreter te werk gaan."

"Frexit is dodelijk project"
Macron gelooft in een sterke euro en noemt Le Pens Europese programma "gevaarlijk en dodelijk". Le Pen antwoordde met: "Frankrijk zal geleid worden door een vrouw: door mij of door mevrouw Merkel. Het is 25 jaar geleden dat u een sociaal Europa heeft beloofd, u en uw vrienden."

"De huidige economische en sociale toestand is niet te wijten aan de euro, maar aan het feit dat hervormingen niet werden doorgevoerd", zei Macron. Maar daar is Le Pen niet mee akkoord, volgens haar onderwerpt Macron zich aan de Europese instellingen.

'Dat is uw strategie: u zegt alles wat er slecht gaat in het land, maar u stelt niets voor. De Fransen verdienen beter dan dit, ze verdienen de waarheid'

Emmanuel Macron

Chaotische confrontatie

Wellicht keek een recordaantal Fransen mee naar het debat, dat geleid werd door Nathalie Saint-Cricq van France 2 en Christophe Jakubyszyn van TF1. De moderatoren hadden alle moeite van de wereld om het debat ordelijk te houden. Macron en Le Pen spraken voortdurend door elkaar.

Het debat vond plaats zonder publiek. Alles werd duidelijk afgesproken, van de plaatsing van de kandidaten (Le Pen links en Macron rechts) over het decor (een foto van het Elysée) tot de temperatuur in de studio (tussen 19 en 20 graden).

10 procent kiezers onbeslist

De 39-jarige Macron ligt in de peilingen voor met 60 procent van de kiesintenties. Zowat alle verliezende kandidaten van de eerste ronde hebben hun steun toegezegd aan de links-liberale kandidaat. Ongeveer 10 procent van de kiezers is nog onbeslist en naar de gunst van die Fransen zullen beide kandidaten vanavond hengelen.

Aan de vooravond van het debat ging het er al bitsig aan toe. Een journalist van BFMTV had "uit goede bron" vernomen dat Macron plannen heeft om tijdens het debat op te stappen als hij vindt dat hij te veel dient als boksbal voor Le Pen, maar zijn woordvoerder wuift dat weg: "Dat is verkeerd begrepen", zo luidt het. Le Pen ging alvast gretig in op het bericht: "Als meneer Macron zich niet op zijn gemak voelt, mag hij altijd aan François Hollande vragen om zijn hand vast te houden. Ik zal mij daar niet tegen verzetten", zo klonkt het op Twitter.

Macron wint debat volgens kijker

Centrumkandidaat Emmanuel Macron kwam beter uit de verf dan de extreemrechtse Marine Le Pen. Uit een peiling van BFMTV blijkt dat 63 procent van de kijkers hem het meest overtuigend vond, tegenover 34 procent voor Le Pen.

Elabe peilde voor BFMTV bij 1.314 kijkers vanaf achttien jaar naar hun mening over het debat, en 63 procent bleek het meest overtuigd door Macron. Van Le Pens kiezers vond twaalf procent zelfs dat haar tegenkandidaat het er beter van afbracht. Omgekeerd kon Le Pen Macrons kiezers veel minder verleiden: slechts drie procent vond dat zij een betere beurt maakte.

Twee derde van de kiezers van de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, in de eerste ronde goed voor bijna twintig procent, liet zich overtuigen door Macron, en iets minder dan een derde door Le Pen. De aanhangers van centrumrechtse kandidaat François Fillon, de nummer drie van de eerste ronde, waren grotendeels (58 procent) overtuigd door Macron.

Daarnaast vond 64 procent dat Macron het "beste project" heeft, en beoordeelde 62 procent van de bevraagde kijkers hem als "het meest eerlijk".

Lees meer