5 Gandalf the Grey (acteur Ian McKellen) in Hobbitton, waar de vredige Gouw met Hobbitstee werd nagebootst. Ook het enige decor dat na het filmen niet werd opgeruimd.
Gandalf the Grey (acteur Ian McKellen) in Hobbitton, waar de vredige Gouw met Hobbitstee werd nagebootst. Ook het enige decor dat na het filmen niet werd opgeruimd.

Magisch Nieuw-Zeeland: Het land van The Hobbit

De Britse schrijver J.R.R. Tolkien heeft de reissector van Nieuw-Zeeland opnieuw een boost gegeven. Na 'The Lord of the Rings' zorgt ook 'The Hobbit' voor een ongeziene instroom van toeristen.

'Welcome in the middle of Middle Earth' staat er boven de aankomhal van Wellington Airport geschreven. Een gigantische Gollum-sculptuur bengelt er aan het plafond en overal hangen filmaffiches van The Hobbit, an unexpected journey. Wie vandaag voet aan land zet in het land van de Kiwi's, waant zich onmiddellijk in de sprookjeswereld van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien. Al jaren bezoeken massa's toeristen de locaties die regisseur Peter Jackson voor de verfilming van The Lord of the Rings en The Hobbit uitkoos. Geweldig populair is 'Hobitton', een schapenboerderij in het dorpje Matamata, waar de vredige Gouw met de Hobbitstee werd nagebootst. Hobitton is uniek omdat het de enige filmset is die niet na de opnames van The Lord Of the Rings werd afgebroken. Voor zo'n 45 euro - niet bijster goedkoop - kan je er tussen de ondergrondse huisjes van Bilbo en Frodo Baggings wandelen.

Tolkien-mania
Ook elders in Nieuw-Zeeland is de Hobbit-mania prominent aanwezig. In bepaalde restaurants worden Bilbo Burgers en Frodo's Fries geserveerd. In 2001- toen The Fellowship of The Ring uitkwam - waren de Kiwi's zo ver heen dat ze zelfs een 'minister van The Lord Of the Rings' aanstelden. Niet geheel onterecht, want Jackson spendeerde maar liefst 650 miljoen dollar om z'n films hier te maken. Omdat Jackson in het dunbevolkte Nieuw-Zeeland zo'n 20.000 figuranten liet opdraven, voelde elke inwoner zich betrokken. Iedereen had immers wel een hond of vriend in de film rondlopen.

Jackson werd een nieuwe halfgod, zeker toen de impact op het toerisme voelbaar werd. Buitenlanders die geen flauw benul hadden van hoe Nieuw-Zeeland eruitzag, kregen de prachtige landschappen in de film te zien en boekten meteen een vliegticket naar Auckland.

Vulkanisch landschap
Reisagentschappen organiseren rondreizen naar de filmlocaties, maar beter ga je zelf op ontdekking. Er bestaan specifieke The Lord of The Rings-maps die je zelfs de gps-coördinaten van de sets geven. Verwacht er niet te veel van. Forgarn, de woonplaats van de Enten, is in het echt niets meer dan een bos van eiken met indrukwekkende korstmossen.

De indrukwekkendste en best bereikbare locatie is Tongariro National Park. Dit vulkanisch landschap was het decor voor Mordor, het rijk van slechterik Sauron. Doorheen het park loopt de 20 km lange Tongariro Crossing, een wandelpad dat als het mooiste van Nieuw-Zeeland wordt beschouwd. Na vier kilometer kunnen waaghalzen het hoofdpad verlaten en de flanken van de Mount Ngauruhoe beklimmen.

Deze vulkaan is de beruchte Doemberg waarin Frodo z'n ring moest droppen en is voor Tolkien-fans hetzelfde als wat Scherpenheuvel is voor de fans van het Onze-Lieve-Vrouwke. Alleen is de helling een stuk steiler en de ondergrond behoorlijk onstabiel. Bij elke stap zakken je schoenen diep in het warme lavazand en eens op de top benemen stinkende zwaveldampen je het zicht en de adem. Wie niet oplet dondert net als Sméagol de krater in.

Het park ligt op de tektonisch gevoelige 'Ring of Fire'. Elk moment kunnen de drie actieve vulkanen uitbarsten. Drie weken geleden spuwde de Mount Tongariro, nog een aswolk 4.000 meter de hoogte in. En in 2007 schrok een eenzame skiër zich een hoedje toen boven z'n hoofd de Mount Ruapahu explodeerde. Hij kreeg een lavablok tegen z'n hoofd en werd zwaargewond afgevoerd.

Maar laat je daardoor niet afschrikken. De voettocht over de immense lavavlakte, alias 'The Gorgoroth Plains', is het walhalla voor elke Tolkien-fan. Hier vond de veldslag plaats waar Sauron z'n ring verloor. Wie zijn dag in stijl wil afsluiten moet naar het majestueuze Chateau Tongariro. In dit honderd jaar oude hotel sliep de voltallige The Lord of The Rings-crew. De uitbater zal je met plezier vertellen hoe Sir Gandalf - Ian McKellen - er z'n whiskyvoorraad plunderde.

Dichter bij huis
Dichterbij kunnen Tolkien-fans in Birmingham terecht. De Tolkien-trail voert onder andere langs 'The Sarehole Mill' (een watermolen) en 'Perrot's Folly' (een fabriekstoren), locaties waar de schrijver vaak als kind vertoefde. Het inspireerde hem tot het creëren van Hobbiton en the Two Towers of Gondor. Het nabije Moseley Bog, vandaag een natuurreservaat, lag dan weer aan de basis voor The Old Forest. Deze winter wordt er elke vrijdag in Sarehole Mill een begeleide Tolkien-wandeling georganiseerd.

Praktisch
Erheen: Vluchten naar Auckland via Londen met Qantas, vanaf 1.200 euro.

Info: Hobitton, Hobbiton Movie Set Tours. Chateau Tongariro (vanaf 150 euro), Chateau Tongariro Hotel. Sharehole Mill 'Winterwandeling in Middle Earth' (7 euro), Birmingham Museums and Art Gallery.

5
5 In de hal van Wellington Airport bengelt een gigantische Gollum-sculptuur.
In de hal van Wellington Airport bengelt een gigantische Gollum-sculptuur.
5 Mount Ngauruhoe - ofte: de Doemberg - in Tongariro National Park.
Mount Ngauruhoe - ofte: de Doemberg - in Tongariro National Park.
5

Lees meer