Energieminister Marie-Christine Marghem.
BELGA Energieminister Marie-Christine Marghem.

Marghem: "Volledige kernuitstap tegen 2025 zal misschien niet lukken"

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) betwijfelt of het zal lukken om tegen 2025 kernenergie vaarwel te zeggen. "Ik zal er alles aan doen, maar ik ben niet zeker dat het zal lukken", zegt ze in De Tijd.

"Het hangt af van welke richting de volgende regering in 2019 uitgaat", zegt Marghem. "En of er tegen dan meer investeerders in alternatieve energie in België zijn."

"Als de volgende regering een andere richting kiest dan de huidige, en als er nog altijd weinig investeerders te vinden zijn, dan wordt het moeilijk om tegen 2025 helemaal afstand te doen van kernenergie. De politiek zal dan op een groot taboe stoten. En zou dan bijvoorbeeld Doel 4, gebouwd in 1985, langer kunnen openhouden", klinkt het in De Tijd.

"Maar laat het duidelijk zijn: ik zal er tijdens deze regeerperiode alles aan doen om de kernuitstap wel te doen lukken. Ik kan alleen maar een stabiel kader creëren. En met het Energiepact willen we de regio's en het federale niveau samen aan tafel krijgen om werk te maken van de ommezwaai."

Lees meer