8
photo_news

Martínez haalt Foket en Tielemans bij de selectie, géén Nainggolan

Bondscoach Roberto Martínez heeft vandaag zijn selectie bekendgemaakt voor de vriendschappelijke interland tegen Nederland (woensdag 9 november) en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland (zondag 13 november). Kapitein Vincent Kompany (Manchester City) zit voor het eerst in meer dan een jaar opnieuw bij de selectie. Het is zijn eerste selectie onder de Spaanse oefenmeester. Thomas Foket (AA Gent) is er voor de eerste keer bij, terwijl Youri Tielemans (Anderlecht) ook van de partij is. Radja Nainggolan (AS Roma) en Nicolas Lombaerts (Zenit Sint-Petersburg) werden gepasseerd.

Bondscoach Roberto Martinez heeft verschillende wijzigingen doorgevoerd in zijn selectie in vergelijking met de vorige WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië (7 oktober) en Gibraltar (10 oktober). In zijn 25-koppige selectie ontbreken Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur), Jordan Lukaku (Lazio Rome) en Nacer Chadli (West Bromwich Albion) door blessures. Radja Nainggolan, donderdag nog trefzeker in de Europa League, en Nicolas Lombaerts zijn wel fit, maar werden gepasseerd door de bondscoach.
    
De nieuwkomers in de selectie heten Vincent Kompany, Luis Pedro Cavanda, Thomas Foket en Youri Tielemans. Kapitein Vincent Kompany is er, na veel blessureleed, voor het eerst sinds de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël, in oktober 2015, opnieuw bij. Luis Pedro Cavanda behaalde zijn eerste (en enige) cap in november vorig jaar in de oefenwedstrijd tegen Italië en werd sindsdien niet meer geselecteerd. AA Gent-verdediger Thomas Foket maakt voor het eerst zijn opwachting in selectie, terwijl ook Youri Tielemans, ondanks enkele selecties, ook nog geen enkele cap behaalde.
    
De Rode Duivels beginnen maandag in Tubeke aan hun voorbereiding.

8
BELGA
8
BELGA
8
BELGA

Over de afwezigheid van enkele vaste waarden:

"Of er een probleem is met Radja Nainggolan? Zeker niet", aldus de bondscoach op de vraag naar de afwezigheid van 'Il Ninja'. "Hij moet nog volledig wedstrijdfit worden. Gisteren speelde hij sterk, maar ik vind het nog te vroeg. Bovendien wil ik de youngsters bezigzien, zoals Youri Tielemans. Zijn evolutie is belangrijk. Radja moet eerst terug helemaal fit worden en we zullen zijn situatie in maart herbekijken." Het lijkt er dus sterk op dat Nainggolan op de vingers getikt wordt voor wat er zich in oktober heeft afgespeeld: toen weigerde de middenvelder zijn selectie voor het tweeluik Bosnië-Cyprus, maar speelde hij terwijl wél een oefenpot bij AS Roma.

Ook Nicolas Lombaerts is een toch wel opvallende afwezige, maar die kan op zijn beide oren slapen volgens de bondscoach. "Nico is niet opgeroepen, maar hij komt nog steeds nadrukkelijk in mijn plannen voor. Hij zal nog worden opgeroepen en zal nog wedstrijden spelen ook. Hij is héél ervaren, bij vorige selecties had ik zijn ervaring nodig maar nu met Vincent, Laurent en Jan heb ik genoeg ervaring zodat ik jongeren kan inpassen. Ik blijft Nico wel van heel dichtbij volgen."

8
EPA

Over youngsters Tielemans, Foket en Cavanda:

De eerste opvallende naam die over de lippen rolde van bondscoach Martínez was die van Thomas Foket. De flankspeler van AA Gent kende niet meteen zijn beste seizoensstart in de Jupiler Pro League, maar de Spaanse oefenmeester ziet dat anders. "Thomas Foket is een zeer interessante speler", legde Martinez zijn keuze voor de rechtsachter van de Buffalo's uit. "Ik was aangenaam verrast door zijn wedstrijd van gisteren in de Europa League. Hij heeft veel potentieel, maar zit nog ver van zijn maximum af. Hij krijgt de kans om kennis te maken met de groep en zijn niveau op te trekken. Zijn profiel is verschillend aan dat van Meunier, maar past toch bij onze manier van spelen."

Ook Luis Pedro Cavanda vierde zijn terugkeer als Rode Duivel na twee caps onder Marc Wilmots. "Hij speelt in een sterke ploeg en kan op verschillende posities in de verdediging uit de voeten en zeker door de onbeschikbaarheid van Nacer Chadli wou ik hem er nu sowieso bij." Van Tielemans tot slot is de bondscoach al langer fan. "Hij heeft zijn kans met beide handen gegrepen. Hij toont nog meer maturiteit nu bij zijn club."

8 Thomas Foket.
Photo News Thomas Foket.

Over de comeback van Vincent Kompany:

Ook de aanwezigheid van Vincent Kompany werd uitvoerig besproken op de persbabbel. De aanvoerder is weer helemaal fit, maar krijgt vooralsnog weinig speelminuten van Pep Guardiola bij Manchester City. "Ik ben ongeduldig hem aan onze groep toe te voegen", legde Martinez uit. "Het is een belangrijke speler, met veel ervaring. Zo iemand kunnen we zeker gebruiken in onze groep. Ik wil hem graag laten spelen, maar hoe lang dat zal zijn, hangt af van wat er dit weekend gebeurt. We moeten nog afwachten of hij 90 minuten kan spelen. Hij zou het goed kunnen gebruiken, maar we moeten het advies van de medische staf afwachten. We staan in een zeer goed contact met Manchester City. Na hun wedstrijd van zaterdag zullen we nog met elkaar overleggen."

Of Kompany bij zijn terugkeer meteen de aanvoerdersband zal dragen, is nog niet zeker. "Het is te vroeg om dat te zeggen", aldus Martinez. "Ik ben positief verrast door de manier waarop Eden zijn rol als kapitein opnam. Ik verwacht van Kompany leiderschap, maar dat brengt Eden ook, net als jongens als Courtois en Vertonghen.

8
Photo News
8
BELGA

Lees meer