REUTERS

Met deze brief vraagt Turkije Belgische Turken te spioneren in ons land

Bepaalde moskeeën in België zijn door de Turkse overheid gevraagd om Belgische Turken verdacht van banden met de Gülen-beweging te bespioneren en te verklikken. Dat schrijft het weekblad Knack deze week, dat de brief kon inkijken.

Op 20 september ontvingen religieuze instanties in België die zijn verbonden aan het Turkse departement van religieuze zaken (Diyanet) een brief vanuit Ankara, schrijft Knack. Hierin werd opgeroepen om gedetailleerde rapporten op te maken van onder andere "onderwijsinstellingen, ngo's, liefdadigheidsinstellingen en culturele organisaties" verbonden aan de Gülen-beweging.

Ook de 65 moskeeën in België die aan Diyanet verbonden zijn, hebben zo'n opdracht ontvangen, blijkt volgens het weekblad uit een brief die het publiceert. Afgelopen week bracht de Turkse krant Cumhuriyet al het nieuws naar buiten dat de Diyanet in 38 verschillende landen, waaronder België, haar personeel opdracht heeft gegeven om verdachte Gülenisten te bespioneren.

Op haar website plaatste de Diyanet van België op 9 december een persbericht waarin ze "geruchten op sociale netwerken" die de organisatie ervan betichten dat ze "personen die behoren tot het netwerk 'Gülen' zou aangeven of over hen informatie zou verzamelen" ontkent.

VRT Nieuws liet de brief vertalen, hieronder enkele passages:

Lees meer