3 Sergei Lavrov en John Kerry, de ministers van Buitenlandse Zaken van respectievelijk Rusland en de VS, ontmoetten elkaar gisteren.
AFP Sergei Lavrov en John Kerry, de ministers van Buitenlandse Zaken van respectievelijk Rusland en de VS, ontmoetten elkaar gisteren.

Militair overleg Rusland en VS over aanvallen op Syrië

Militaire leiders van de Verenigde Staten en Rusland gaan zo snel mogelijk in gesprek met elkaar over de luchtaanvallen op doelen in Syrië. Voorkomen moet worden dat de landen per ongeluk met elkaar in botsing komen bij hun wederzijdse strijd in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlande Zaken John Kerry laten weten.

Kerry kwam met die aankondiging na een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Aanleiding waren Russische luchtaanvallen woensdag op doelen in een bergachtige streek in Syrië. Daarbij werden volgens het ministerie van Defensie in Moskou onder meer een commandopost en operatiecentra van IS vernietigd.

Volgens Khaled Khoja, de leider in ballingschap van de Nationale Coalitie van de Syrische oppositie, zijn er vooral burgerslachtoffers gevallen. 'De Russische luchtaanvallen hebben aan 36 onschuldige burgers het leven gekost,' zo deelde Khoja mee in New York. Volgens zijn informatie bevinden zich onder de slachtoffers ook vijf kinderen.

3 De Russische luchtaanvallen op de Syrische provincie Homs.
AP De Russische luchtaanvallen op de Syrische provincie Homs.

Coördineren van aanvallen
Volgens de VS zijn de luchtaanvallen gevaarlijk omdat er vooraf geen gesprekken zijn geweest over het coördineren van die aanvallen. De gesprekken tussen de legers van beide landen vinden wellicht al donderdag plaats, aldus Kerry.

Washington voert een internationale coalitie aan tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). De VS geven ook steun aan rebellen in Syrië. De coalitie voert al sinds september 2014 luchtaanvallen uit boven Irak en Syrië.

Nederland is onderdeel van de coalitie, maar doet niet mee aan aanvallen op Syrisch grondgebied omdat dat land daar niet om heeft gevraagd. De Syrische leider Assad heeft Rusland om militaire hulp in de strijd tegen terroristen gevraagd.

3 De ravage na de luchtaanvallen op de Syrische stad Talbisseh in de provincie Homs.
AFP De ravage na de luchtaanvallen op de Syrische stad Talbisseh in de provincie Homs.

Lees meer