Minstens tien doden door onweer in Midden-Europa

Dagenlang aanhoudende regenbuien hebben in het oosten en het zuidoosten van Europa zware overstromingen veroorzaakt. Zeker tien mensen lieten daarbij het leven. Geteisterd werden regio's in de landen Servië, Bosnië-Herzegovina, Polen, Slovakije en Tsjechië. In Servië vielen zeker vijf, in Bosnië twee doden.

De overvloedige regen en zware stormen veroorzaakten in Polen heel wat schade en lokale overstromingen. In Warschau werd een vrouw door een afgerukte tak gedood en in de stad Debica verdronk een man. In heel het land werd in 51 districten het hoogwateralarm afgekondigd. Het zuidoosten van het land werd het zwaarst getroffen. Omgevallen bomen en hoogwater blokkeerden vele wegen en beschadigden elektriciteitsleidingen. Meer dan 60.000 gezinnen zaten zonder stroom. De brandweerkorpsen moesten meer dan 2.000 keer uitrukken. De zware neerslag zal nog heel het weekend aanhouden.

Ook in Slovakije veroorzaakte stormachtig weer en aanhoudende regen verkeerschaos en zware schade. In het dorp Dlhona in het district Svidnik viel een 83-jarige man in een overstroomde beek en verdronk. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak vrijdag. Ontwortelde bomen en afgerukte daken beschadigden auto's en blokkeerden vele wegen en meerdere spoortrajecten vooral in het oosten en noorden van het land. In de regio Banska Bystrica zaten vandaag meer dan 50.000 gezinnen al twee dagen zonder stroom. Het scheepvaartverkeer op de Donau moest in de buurt van een krachtcentrale onderbroken worden. In de steden Kezmarok en Presov stond een aantal straten onder water.

Lees meer