2
Reuters

Morteza Mehrzad, de Iraanse reus van 2m46 die furore maakt in het zitvolleybal

Maak kennis met Morteza Mehrzad, de grootste atleet van de Olympische Spelen en de Paralympics tesamen. "Vroeger werd hij in zijn land steevast aanzien als een of andere circusattractie, maar nu hebben we hem omgetoverd tot een kampioen", zo stelt trainer Hadi Rezaei. Het verhaal van een boomlange atleet die voorbestemd was om basketbal te gaan spelen, tot een val met de fiets daar anders over besliste.

Ergens onopgemerkt zijn optrede maken; dat is er niet bij voor de 28-jarige Morteza Mehrzad uit Iran. De zitvolleyballer is met zijn 2m46 immers de grootste van de 4.350 atleten die deze zomer in Rio aan de bak kwamen. Meer zelfs: in de hele wereld zijn er volgens het Spaanse Marca slechts tien mensen die nóg groter zijn dan hem.

Toen hij 16 was (en al 1m90 mat) werd er bij Mehrzad een zogenaamde acromegalie vastgesteld. Dat is een zeldzame ziekte die gepaard gaat met een buitenproportionele groei van lichaamsdelen en de knaap was dan ook voorbestemd om basketballer te worden. Tot een zware val met de fiets daar anders over besliste. Hij moest meerdere keren onder het mes en door een probleem aan zijn bekken hield zijn rechterbeen op met groeien. Daardoor is dat vandaag 15 centimeter korter dan zijn linker, waardoor hij vast gekluisterd zit aan een rolstoel.

2
reuters

"Vroeger werd hij in zijn land steevast aanzien als een of andere circusattractie, maar nu hebben we hem omgetoverd tot een kampioen", zo maakt zijn trainer, Hadi Reazei, zich sterk. "Vijf jaar geleden zag ik hem voor het eerst op tv, in een programma met mensen in de hoofdrol die buitengewone fysieke karakteristieken vertoonde", aldus de trainer over zijn pupil tegenover de New York Times. "Ik dacht meteen dat hij de juiste kwaliteiten had voor mijn team en via de makers van het programma kwam ik met Mehrzad in contact."

Alles kwam in een stroomversnelling en nadat Mehrzad in maart debuteerde tijdens de Intercontinentale beker maakt hij nu ook furore in Rio. Door zijn immense grootte kan hij de bal al zittend smashen waar hij maar wil en dat maakt van Iran dé te kloppen ploeg in het zitvolley. Wereldkampioen Bosnië maakt de borst maar al beter nat...

Lees meer