De ministers van Buitenlandse Zaken zitten voor het eerst samen met Stoltenberg.
REUTERS De ministers van Buitenlandse Zaken zitten voor het eerst samen met Stoltenberg.

NAVO schroeft steun aan Oekraïne verder op

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen zitten vandaag voor het eerst samen onder leiding van de nieuwe secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Ze zullen onder meer beslissen over de oprichting van vier fondsen - samen 15 miljoen euro - voor de modernisering van het Oekraïense leger.

De nieuwe Oekraïense regering wil de draad weer opnemen in de toenadering tot de NAVO. Een proces waar Moskou zich tegen verzet en dat was opgeschort door de intussen van de macht verdreven pro-Russische ex-president Viktor Janoekovitsj.

De NAVO houdt de deur voor Kiev echter open. Elk land is vrij zijn eigen lot te kiezen, luidt het. Al zijn de criteria voor samenwerking wel zeer strikt, zowel op politiek als op militair vlak. De nieuwe fondsen moeten Oekraïne alvast helpen zijn strijdkrachten te moderniseren.

Meer algemeen zullen de ministers zich in Brussel buigen over maatregelen om de Europese bondgenoten gerust te stellen die zich zorgen maken over de Russische expansiedrang. De luchtpatrouilles boven de Baltische Zee en het zuidoosten van Europa zijn al versterkt, net als de marinecapaciteiten. En ook het aantal militaire oefeningen in het oosten is opgevijzeld.

Naast Oekraïne snijden de bondgenoten dinsdag ook Afghanistan aan. Eind dit jaar loopt de huidige missie af, waarna de focus meer op opleiding en ondersteuning komt te liggen. De Afghaanse president Ashraf Ghani schuift mee aan.

Woensdag ontvangt de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry dan, eveneens in de NAVO-gebouwen, een zestigtal ministers voor de eerste bijeenkomst van landen die deelnemen aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië.

Lees meer