ANP

Nederlandse minister Koenders in Moskou voor overleg MH17 en zwarte lijst

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is vandaag in Moskou voor overleg met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over, onder meer, de ramp met vlucht MH17 en het recente reisverbod van enkele buitenlandse parlementariërs.

Koenders en Lavrov bespreken aan het begin van de avond onder meer de noodzaak van de vervolging van de daders van het neerhalen van het vliegtuig. De VN eist berechting van de daders. Beide bewindslieden spraken elkaar al verscheidene keren, maar het is de eerste keer sinds de vliegtuigramp dat een Nederlandse minister in Moskou is.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli vorig jaar neer. Vermoedelijk is het toestel neergehaald door een raket. Alle 298 passagiers, onder wie 196 Nederlanders, verloren het leven.

Zwarte lijst
Daarnaast spreken ze ook over de 'zwarte lijst' die enkele dagen geleden werd bekend gemaakt en het reisverbod naar Rusland inhoudt voor enkele Nederlandse, maar ook Belgische, politici. Op die lijst staat onder andere ook Guy Verhofstadt. Ook de situatie in Oost-Oekraïne komt aan de orde in het overleg. Daar zijn de gevechten weer opgelaaid ondanks het bestand dat de strijdende partijen in februari in Minsk sloten.

Lees meer