2 Vliegtuigstoelen in het veld waar MH17 neerstortte.
AFP Vliegtuigstoelen in het veld waar MH17 neerstortte.

Nieuw Nederlands onderzoek in Oekraïne

Experts van politie en defensie zijn maandag in Oost-Oekraïne een nieuwe missie begonnen voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Het onderzoek richt zich op het vinden van bewijs. Dat moet helpen de verschillende scenario's over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen.

De missie wordt uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Het nieuwe onderzoek in Oost-Oekraïne zal hoogstens twee weken duren.

De bergingsmissie werd enkele weken geleden afgerond. Menselijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines werden naar Nederland overgebracht.

Het toestel crashte op 17 juli vorig jaar. Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

Raket
Het meest waarschijnlijke scenario voor het Openbaar Ministerie is dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket. Het OM verspreidde in maart een oproep aan getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp.

Ook gaf het OM door de Oekraïense inlichtingendiensten afgeluisterde gesprekken vrij van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, waarin over een BUK-systeem werd gesproken.

2
ANP

Lees meer