Computertekening van een Maorihoofd dat in 2011 al naar Nieuw-Zeeland terugkeerde uit een museum in het Franse Rouen.
AP Computertekening van een Maorihoofd dat in 2011 al naar Nieuw-Zeeland terugkeerde uit een museum in het Franse Rouen.

Nieuw-Zeeland krijgt getatoeëerde Maorihoofden terug

Getatoeëerde hoofden van de Nieuw-Zeelandse oorspronkelijke bewoners werden ooit beschouwd als een curiosum voor reizigers en vonden zo hun weg naar Europese en Amerikaanse musea. Nieuw-Zeeland spant zich al jaren in om ze terug te krijgen. Zo neemt het nationaal museum Te Papa Tongarewa in Wellington op 5 december 35 getatoeëerde hoofden en andere stoffelijke resten in ontvangst.

De hoofden werden deels verzameld door een Oostenrijkse avonturier in Nieuw-Zeeland en waren tot voor kort in het bezit van het natuurhistorisch museum in New York. "De teruggave laat ons land toe een zeer duistere periode van onze geschiedenis te verwerken", zei museumwoordvoerder Arapata Hakiwai.

De meeste overblijfselen zijn volgens het museum afkomstig uit de privé-collectie van Felix von Luschan, een Oostenrijkse antropoloog die begin de jaren twintig curator en directeur was van het museum voor volkenkunde in Berlijn. Hij is nooit zelf naar Nieuw-Zeeland geweest, maar heeft vele stukken van zijn landgenoot Andreas Reischek gekregen, die van 1877 tot 1889 als preparateur in Auckland werkte, en van andere verzamelaars.

De stoffelijke resten zullen eerst door het museum onderzocht en daarna aan de nabestaanden teruggegeven worden.

Lees meer