3
BELGA

Nieuwe opdoffer voor Eurostadion

BUURTWEG OP PARKING C MOET EERST WORDEN AFGESCHAFT VOOR BOUW KAN STARTEN

Tik, tak. Tik, tak. De tijd dringt voor Ghelamco en het Eurostadion. De bouw daarvan zal nog maar eens vertraging oplopen. De buurtweg op Parking C is niet verjaard en moet eerst afgeschaft worden vooraleer er überhaupt kan worden gebouwd. Een procedureslag dreigt, maar Ghelamco is niet ongerust.

De buurtbewoners rond Parking C hebben hun slag thuisgehaald. Zij verzetten zich tegen de komst van het nieuwe Eurostadion op de site. De reden? Een buurtweg die door Parking C loopt, zou niet opgenomen zijn in de plannen van Ghelamco. Volgens de bouwheer wordt de voetweg al dertig jaar niet meer gebruikt en is die dus verjaard. "De vrederechter is van oordeel dat de buurtweg niet verjaard is", zegt Jürgen De Staercke, raadsman van de buurtbewoners. "Dat heeft hij vorige maand zelf vastgesteld."

De gemeente Grimbergen moet nu binnen de maand een afschaffingsprocedure opstarten om de buurtweg op te heffen. Tot dan kan er op de bouwsite niets gebeuren. "Een termijn plakken op die afschaffingsprocedure is moeilijk. Alles hangt af van hoe snel de overheden werken", aldus De Staercke. "Er moet een openbaar onderzoek komen waarbij alle partijen bezwaren kunnen indienen. Het kan wel een tijdje duren."

3
BELGA

Niet ongerust

U leest het, het lijkt uit te draaien op een heuse procedureslag. Bij Ghelamco reageerden ze niet al te ongerust op de beslissing van de vrederechter. Integendeel. "Waarom zouden we ongerust zijn?", vraagt bestuurder Philippe Neyt. "Het belangrijkste is dat de buurtweg moet worden afgeschaft. Nu zullen we bekijken hoe alles moet verlopen. Dat de bouw opnieuw vertraging oploopt? Ja, maar we hebben wel een plan B, hoor. Natuurlijk zou het comfortabeler zijn als het wat sneller zou gaan. Mocht het nodig zijn, zetten we meer mensen in en zullen we ons anders organiseren. Ook al zal het ons dan meer kosten."

Maar hoe moet het nu verder richting EK 2020? In het originele draaiboek van Ghelamco was voorzien dat de eerste graafwerken zouden gebeuren in maart 2016, zes maanden geleden. UEFA wil dan weer dat de werken starten in 2016. Dat lijkt stilaan onhaalbaar. "Onze laatste opvolgingsvergadering met UEFA verliep positief", klinkt het bij de KBVB. "We hebben voorlopig geen negatief signaal gekregen."

Volgende week weet Ghelamco wellicht ook of het milieueffectenrapport (MER) wordt goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Dat moet ten laatste op 19 september gebeuren. Ook daartegen komt meer dan waarschijnlijk protest van de buurtbewoners. Bij een goedkeuring kan Ghelamco ook de milieu- en bouwvergunning indienen.

3
BELGA

Lees meer