EPA

Nog eens bijna 4.000 Turkse ambtenaren op straat gezet na coup

Bij een nieuwe zuiveringsoperatie na de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar, zijn in Turkije vandaag opnieuw bijna vierduizend ambtenaren de laan uitgestuurd. Dat blijkt uit een nooddecreet dat het Turkse staatsblad heeft afgedrukt.

Het gaat om 3.974 ambtenaren, van wie meer dan duizend bij het ministerie van Justitie werken en een duizendtal die van het leger afhangen, aldus het decreet dat de naam van alle betrokkenen weergeeft.

Volgens het staatspersbureau Anadolu zijn bij een enorme veiligheidsoperatie van meer dan 71.000 mensen van de politie, gendarmerie en kustwacht vrijdagavond laat in Turkije zowat 1.600 mensen vastgezet. Bij de controle zijn meer dan 630.000 mensen tegengehouden en onderzocht.

De conservatieve regering in Ankara heeft anderzijds ook de zeer populaire datingrogramma's op televisie verboden, op grond van de noodtoestand die na de coup is ingesteld, zo blijkt uit een decreet dat eveneens in het staatsblad is gepubliceerd.

De mislukte staatsgreep vond plaats op 15 juli vorig jaar. President Erdogan verdacht zijn tegenhanger Gülen ervan achter het protest te zitten.

Lees meer