3 Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).
photo_news Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).

Nog lang geen duidelijkheid over kernuitstap

Het ontwerp van Energiepact dat op het bureau van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ligt, belooft weinig goeds. Dat schrijft De Tijd vandaag, die het ontwerp heeft kunnen inkijken. Op de cruciale vraag of de geplande kernuitstap in 2025 een haalbare kaart is, komt geen antwoord. En zolang daarover geen duidelijkheid komt, dreigen de noodzakelijke investeringen in hernieuwbare energie uit te blijven, luidt het.

Marghem wil eind dit jaar een energiepact afsluiten met haar Vlaamse, Brusselse en Waalse collega's waarin de energievisie van ons land wordt uitgewerkt. De vraag is hoe we de omslag naar hernieuwbare energie kunnen maken en wat dat zal kosten.

De administratie heeft op vraag van de energieministers een ontwerp opgesteld dat de basis moet vormen voor de politieke onderhandelingen. Maar volgens De Tijd is het document niet meer dan een uitgebreide catalogus van wat allemaal mogelijk is. Nergens worden scenario's uitgewerkt, laat staan dat een en ander becijferd is op basis waarvan de politiek dan kan beslissen.

Het ontwerp van energiepact geeft nergens uitsluitsel over de haalbaarheid van de kernuitstap, die zou neerkomen op een verlies aan elektrische productiecapaciteit van 6.000 MW. Nochtans moet hierover snel duidelijkheid komen, want anders dreigen de noodzakelijke investeringen in hernieuwbare energie uit te blijven.

3 De kerncentrale van Doel.
photo_news De kerncentrale van Doel.
3
Benoit De Freine

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ferdinand Engelbeen

    Dat is ook een van die zaken die we aan Europa - lees Merkel - te danken hebben: dwingend "hernieuwbare" energie quota opleggen mét een dwangsom, terwijl Merkel's "Energiewende", inclusief de sluiting van hun kerncentrales één groot fiasco is: Na windkampioen Denemarken hebben de Duitse gezinnen de hoogste elektriciteitstarieven en is er nog geen gram CO2 bespaard...

  • Jurgen Van Den Bergh

    Dit is echt lachwekkend. Denken die nu echt dat we in de nabije toekomst al zonder kernenergie kunnen. Dat duurt nog zeker een paar decennia eer we voldoende alternatieve en milieuvriendelijke energie kunnen opwekken om aan de almaar groeiende vraag te kunnen voldoen. Ze moeten nog kerncentrales bijbouwen die dan nog eens 25-30 jaar moeten draaien. Spreek daarna nog eens over de sluiting van de kerncentrales. Tegen dan zal het al realistischer zijn.

Lees meer