Een opblaasbare Donald Trump en tal van leuzen tijdens een protestmars in de straten van Los Angeles.
REUTERS Een opblaasbare Donald Trump en tal van leuzen tijdens een protestmars in de straten van Los Angeles.

Nooit eerder zo'n slecht rapport: amper 39 procent van de Amerikanen achter Trump

Elke dag lijkt president Donald Trump aan populariteit in te boeten. Toch volgens verschillende peilingen. Waar eind januari 'nog' 42 procent van de Amerikanen akkoord ging met zijn beleid, is dat vandaag slechts een povere 39 procent. Nooit eerder kreeg een Amerikaanse president, nog geen maand na zijn bewind, zo'n slecht rapport.

Maar liefst 56 procent van de Amerikanen keurt het beleid van Trump af. Het Pew Research Center in Washington kwam tot die conclusie nadat het 1.500 Amerikanen ondervroeg in de week van 7 tot 12 februari, minder dan een maand na de start van Trumps presidentschap dus. Amper 39 procent vindt dat hij zijn job goed doet.

Eind januari stond, volgens een enquête van een ander researchbedrijf, nog 42 procent achter Trump. Ook toen werden 1.500 Amerikanen ondervraagd. Meer dan de helft was het dus al enkele dagen na zijn aantreding uitdrukkelijk oneens met hun president.

Nooit eerder scoorde een Amerikaanse president dus zo slecht in zijn eerste weken in het Witte Huis. Ook in andere periodes van het presidentschap komen zulke slechte scores zelden voor. Die andere Republikein, George W. Bush, scoorde alleen op het einde van zijn presidentschap slechter dan Trump vandaag.

Slechts 34 procent van de ondervraagden vindt dat Trump goed communiceert, slechts 37 procent vindt hem te vertrouwen en slechts 39 procent vindt hem goed geïnformeerd. Alleen voor het criterium "in staat om dingen gedaan te krijgen" komt hij nog boven de helft uit (54 procent).

Ofwel sterk voor, ofwel sterk tegen
Ook de polarisering valt op. Drie kwart van de Amerikanen is ofwel sterk voor ofwel sterk tegen. Slechts 17 procent is minder uitgesproken. Bijna de helft is sterk tegenstander van wat Trump doet, 29 procent is sterk voorstander.

Meestal krijgt een president bij zijn start nog gematigde steun van de andere partij. Bij Trump is dat bijna niet het geval. Amper 8 procent van de Democraten of onafhankelijke Amerikanen die bij de Democraten aanleunen, vindt dat hij goed bezig is - dat is nooit eerder gezien de laatste dertig jaar.

Alleen voor het criterium "in staat om dingen gedaan te krijgen" komt Trump nog boven de helft uit, met 54 procent

18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Anonymous

    Fake News, ik hoor andere berichten van mijn vrienden in de States, Ik zag gisteren nog een 9000 mensen op een meeting van Trump en buiten nog geen 100 protesters en die enkele protesters zou dan de meerderheid van de Amerikanen vertegenwoordigen????

  • Anonymous

    Zelfs een klein kind zag da aankomen