REUTERS

Obama benoemt Carter tot minister van Defensie

Nadat de Amerikaanse defensieminister Chuck Hagel vorige week opstapte, heeft Barack Obama nu Ashton Carter aangesteld als opvolger. De hoogopgeleide Carter, die een doctoraat heeft in de theoretische natuurkunde, moet het brein worden van het Pentagon en leiding geven aan onder meer de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

De 60-jarige Carter heeft een lange staat van dienst bij het Pentagon, het ministerie van Defensie. Van 2011 tot 2013 was hij daar als onderminister verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Hij diende toen onder minister Leon Panetta en diens opvolger Chuck Hagel. Daarvoor was hij vanaf 2009 verantwoordelijk voor de afdeling Aankopen, Technologie en Logistiek op het departement.

Carter wordt ook door de Republikeinen als een goede keuze beschouwd. Het is dan ook bijna zo goed als zeker dat hij de hearing in de Senaat probleemloos overleeft. Volgens sommige senatoren krijgt hij zelfs meer respect dan Hagel, hoewel Carter nooit in het leger heeft gediend. Carter staat door zijn academische verleden te boek als technocraat. Critici verwijten president Barack Obama dat hij heeft gekozen voor een 'yes-man' die slechts orders van de president uitvoert.

Obama heeft voor de ministerpost niet veel keus gehad. Twee andere grote kanshebbers, voormalig beleidschef Michèle Flournoy van Defensie en Jen Johnson van Binnenlandse Veiligheid, hebben bedankt voor de ministerspost.

Lees meer