4
AFP

Obama sust: "Democratie is meer dan één persoon"

In een speech in Athene heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag opnieuw de rest van de wereld gerustgesteld voor het nakende presidentschap van Donald Trump. "De volgende Amerikaanse president en ik kunnen niet sterker van elkaar verschillen. Maar de Amerikaanse democratie is meer dan één persoon", zei hij.

"Mijn kabinet zal er alles aan doen om voor een zo vlot mogelijke overgang te zorgen. Dat is hoe democratie hoort te werken", herhaalde Obama  nog. Hij gaf ook aan dat "de belangrijkste rol in een land niet die van president of premier" is, maar dat "de belangrijkste rol in een land die van de burgers is".

Obama erkende dat "wereldwijd mensen worden verleid door het cynisme'', omdat ze geloven dat politici en regeringen niets om hen geven. Het is volgens hem vaak een kwestie van politieke wil om daar iets aan te doen. "Als mensen het gevoel hebben dat ze de controle over hun toekomst verliezen, zullen ze tegengas geven.''

"We kunnen niet terugkijken om antwoorden te vinden, we moeten vooruitkijken'', aldus de man die het Witte Huis binnenkort verlaat.

4
afp

De Amerikaanse president prees in zijn speech daarnaast Athene als de geboorteplaats van de democratie. "Ik ben hier met enorme dankbaarheid voor alles wat Griekenland heeft betekend voor de mensheid doorheen de eeuwen", luidde het. "De vlam die hier voor het eerst werd aangestoken, is nooit gestorven en werd door de oprichters van de Verenigde Staten verder aangewakkerd."

Kritiek op de democratie wees hij van de hand. "Democratie kan erg ingewikkeld zijn. Geloof me. Ik weet het. Ze kan traag, frustrerend, moeilijk en slordig zijn", zei hij. "Maar ze is beter dan de alternatieven want ze stelt ons in staat om vreedzaam onze meningsverschillen op te lossen en dichter bij onze idealen te geraken."

Obama's volgende bestemming is Berlijn. Daar gaat hij in gesprek met Europese regeringsleiders. Het zal onder meer gaan over de verhoudingen tussen Europa, de VS en Rusland, zeker als Trump straks president is.

4
AFP
4
EPA

Lees meer