Pro-Russische separatisten voor het stadhuis in Marioepol, dat nu in handen is van Oekraïense troepen.
REUTERS Pro-Russische separatisten voor het stadhuis in Marioepol, dat nu in handen is van Oekraïense troepen.

Oekraïense troepen heroveren stadhuis Marioepol

Oekraïense troepen hebben het stadhuis in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol terugveroverd op de separatisten. Hier gingen hevige gevechten aan vooraf. Er zijn gewonden gevallen, maar het is nog niet duidelijk hoeveel.

Het Oekraïense televisiekanaal Channel 5 berichtte dat de Nationale Garde de separatisten uit het gebouw heeft verjaagd en de controle heeft overgenomen. Voorafgaand hieraan blokkeerden pro-Russische opstandelingen de verkeersader van de stad en staken ze autobanden in brand. Ook een trolleybus ging in vlammen op. Rondom het vliegveld waren geweerschoten te horen. Het is nog niet duidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen.

Het verkeer rondom Marioepol kon vanochtend gewoon weer op gang komen.

Permanent troepen in Oost-Europa
De Amerikaanse generaal Philip Breedlove zei gisteren dat de NAVO erover moet nadenken om permanent troepen in het oosten van Europa te stationeren. Dit lijkt een logisch gevolg van de spanningen tussen Rusland en het Westen over de koers van Oekraïne, merkte hij op tijdens een bijeenkomst met de pers in de Canadese hoofdstad Ottawa.

De NAVO rouleert eenheden in landen in het oosten van Europa, maar dat tijdelijke project loopt eind dit jaar af. Breedlove beklemtoonde wel dat de stappen van de NAVO defensief moeten zijn en Rusland niet mogen provoceren. Hij heeft de Canadese premier Stephen Harper in Ottawa gezegd dat Rusland in Oekraïne met een 'slow-motion' invasie bezig is.


Grotere kaart weergeven

Lees meer