Oekraïense agenten bewaken het politiebureau in Odessa waar demonstranten proberen pro-Russische arrestanten te bevrijden
EPA Oekraïense agenten bewaken het politiebureau in Odessa waar demonstranten proberen pro-Russische arrestanten te bevrijden

Oekraïne laat arrestanten vrij na aanval politiebureau

Meer dan 60 arrestanten die vastzaten in Odessa sinds de fatale onlusten in de havenstad, zijn vrijgelaten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd.

De vrijlating kwam kort nadat honderden pro-Russische separatisten het politiebureau in de Oekraïense stad zondag aanvielen. De activisten eisten dat de 120 arrestanten weer op vrije voeten zouden komen. Ze forceerden het toegangshek van het bureau en gooiden ramen in.

Eerder meldden ooggetuigen al dat de politie daarop besloot tot vrijlating. Inmiddels zijn 67 arrestanten vrijgelaten.

Onderzoek naar bloedbad
De demonstranten begonnen te joelen en riepen daarop "Rusland, Rusland" en "Russen laten hun landgenoten niet in de steek", schrijft de BBC.

Bij de gevechten vrijdag vielen zeker 46 doden. Interim-premier Arseni Jatsenjoek, die een bezoek bracht aan Odessa, beschuldigde Rusland ervan achter de onrust te zitten. "Rusland is erop uit om in Odessa hetzelfde aan te richten als in het oosten van Oekraïne", zei de premier. Hij gaat een onderzoek instellen naar het bloedbad.

Lees meer