ANP Kippa

Ondanks lagere druivenoogst wordt 2016 uitstekend champagnejaar

De druivenoogst in de Franse Champagnestreek zal dit jaar lager uitvallen door het wisselvallige voorjaar. Maar de kwaliteit van de druif zal op het niveau van 2002 zijn. Dat verzekert het algemeen verbond van wijnbouwers in Champagne.

Vandaag hield het wijnbouwersverbond van de Champagnestreek een persconferentie in Parijs. Daarop zei Maxime Toubart, voorzitter van het verbond, dat "het een heel goede oogst belooft te worden". De wijntelers denken zelfs dat de druif van 2016 de kwaliteit van het topjaar van 2002 zal evenaren.

Het slechte nieuws is dat de oogst wel minstens een kwart lager zal uitvallen. "Op het vlak van kwantiteit zal het een van de ergste campagnes zijn van de afgelopen twintig jaar. We kregen af te rekenen met vriesweer, hagelbuien en ziektes", klinkt het. Concreet betekent het dat de oogst dit jaar gemiddeld 7.000 tot 7.500 kilogram druiven per hectare zal opleveren, tegenover 12.000 tot 13.000 kilogram druiven per hectare in 2015.

Géén oogst
Vooral het departement van de Aube werd zwaar getroffen, in die mate zelfs dat enkele wijntelers helemaal níét zullen oogsten dit jaar, "want de oogst zal de pluk niet kunnen bekostigen", zegt Toubart.

De wijntelers in de Champagnestreek maken wel gebruik van een reservesysteem, zodat ze kunnen terugvallen op de oogst van enkele betere jaren. "Maar als we twee zo'n jaren beleven, is het een ramp."

Omzet
Verwacht wordt dat de champagneoogst volgende week zal beginnen. Vorig jaar werden er 320 miljoen champagneflessen geproduceerd, goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Op het vlak van kwantiteit zal het een van de ergste campagnes zijn van de afgelopen twintig jaar

Maxime Toubart

Lees meer