belga

Ook burger krijgt stem in sluiting kerncentrales

Volgende week lanceren de federale overheidsdienst Economie en de verschillende ministers van Energie een website waarop iedereen een enquête kan invullen met vragen over de productie van energie, de energiemarkt en het energie­beleid. Dat schrijft De Standaard vandaag en wordt bevestigd door de woordvoerster van Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld).

De ministers van Energie zetten in november de laatste rechte lijn in van de onderhandelingen over een Energiepact, dat bedoeld is om de sector duidelijkheid te verschaffen over het energiebeleid in de komende decennia, zodat die zijn investeringen daarop kan afstemmen. Tommelein en zijn federale, Brusselse en Waalse collega's Marie Christine Marghem, Céline Fremault en Jean-Luc Crucke hopen tegen het einde van het jaar een afgewerkt akkoord te kunnen voorleggen.

Over het Energiepact mochten eerder al de spelers uit de energiewereld (industrie, energieleveranciers, milieuverenigingen, consumentenorganisaties ...) hun mening geven. Nu mag ook de burger zijn stem laten horen.

Sluiten kerncentrales

"De energieomslag zal pas slagen als iedereen mee is in het verhaal", luidt het bij Tommelein. "We willen dus ook luisteren naar wat de burger denkt over het energiebeleid van de toekomst." Een van de grote discussiepunten is het lot van de afgeschreven kerncentrales.

Vanaf midden november moeten de resultaten van de enquête beschikbaar zijn, maar het is niet de bedoeling dat de ministers de aanbevelingen blind uitvoeren, weet De Standaard. Ook in november moet een nieuwe studie van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, over de energiebevoorrading af zijn.

Sp.a: Geen excuus om kerncentrales open te houden

Oppositiepartij sp.a staat achter het idee om burgers te betrekken bij de totstandkoming van het Energiepact, maar die bevraging mag voor de Vlaamse socialisten geen excuus zijn om de kerncentrales niet te sluiten.

"Het is zeer positief dat ook burgers hierbij betrokken worden, want als we draagvlak willen voor meer investeringen in hernieuwbare energie, dan hebben we ambassadeurs nodig", reageren Vlaams parlementslid Rob Beenders en Kamerlid Karin Temmerman van sp.a. "De energietransitie gaat bovendien om meer dan de omslag naar hernieuwbare energie. Ze gaat ook over de democratisering van ons energiesysteem."

Toch waarschuwen ze dat de enquête niet mag dienen om de kernuitstap opnieuw in vraag te stellen. De laatste kerncentrale in ons land moet volgens de huidige wettelijke afspraken in 2050 de deuren sluiten. "Als de bevoegde ministers hun verantwoordelijkheid niet nemen en deze enquête als excuus zouden gebruiken om de kernuitstap opnieuw in vraag te stellen, spelen ze niet alleen met de toekomst van onze energievoorziening, maar ook met de leefbaarheid van onze planeet en de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen", vinden Beenders en Temmerman.

29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • james vroman

    de Waalse gaan onherroepelijk dicht in 2025 dat wil het Brusselse en Waalse gewest ...niet veel aan te doen ...

  • WILLY RAMS

    De koude en grijze dagen komen eraan. Wat ga je doen als er enkele dagen geen zon en geen wind is ??

Lees meer