3 Randy Fenoli in een zee van trouwjurken voor de Benelux-versie van Say Yes to The Dress
TLC Randy Fenoli in een zee van trouwjurken voor de Benelux-versie van Say Yes to The Dress

Op zoek naar een trouwjurk? Volg het stappenplan en de tips van Randy Fenoli (SYTTD)

In Amerika is het programma razend populair, het loopt er al 10 jaar, 15 seizoenen lang, en ook hier weerklinkt de vraag 'Do you say yes to the dress?' in vele huiskamers. Zeker nu het programma waarin bruidjes de ideale trouwjurk zoeken een Belgisch/Nederlandse versie kreeg op TLC (elke dinsdagavond). Voor die nieuwe editie vloog de flamboyante trouwstylist Randy Fenoli over naar Amsterdam. Hij deelde graag zijn beste tips met NINA.

Trumpalarm

Als we Randy ontmoeten zijn we nog niet in het Amerika van Donald Trump wakker geworden. "Heb jij een idee waar ik het beste naartoe verhuis als hij wint? Kan ik hier blijven?" Hij zegt het al lachend, want Randy is enthousiast over 'zijn' Amerika, maar hij houdt ook van de verschillen in bruidjes die hij nu in Nederland en België ontdekt:  

"Het grootste verschil is dat we in Amerika met een 'me-generation' zitten. De hele bruiloft draait rond hen. Het gaat niet zozeer om familie, liefde, traditie, maar om die ene prinsessendag voor  de bruid. Daardoor kiezen ze wel vaker voor heel flashy, opvallende jurken. Europese bruidjes zijn oprecht gelukkig. Ze zijn stiller, maar zeker niet op een saaie manier en hun smaak is eerder subtiel. Maar wat ik ook opmerk is dat jullie hier een stuk minder zeker zijn over jullie uiterlijk. Een bruid met een paar kilo's meer zal hier eerder nadenken hoe ze die kan verliezen tegen het feest. In Amerika wurmen ze zich - rondingen en al - in de jurk die al hun vormen op de meest fabulous manier doet uitkomen."

Europese bruidjes zijn stiller en hun smaak is eerder subtiel, maar zeker niet saai.

3 Alweer een gelukkige bruid...
TLC Alweer een gelukkige bruid...

De bruid is baas

Randy werkte jaren bij Kleinfeld Bridal in New York, een bruidswinkel die bekend staat voor zijn grote collectie sexy en flashy trouwjurken. Na al die jaren, hoe romantisch vindt hij trouwen zelf nog?  

"Ik hielp er zo'n 15.000 bruidjes per jaar. Nu is het een stuk minder omdat ik meer aan het filmen ben. Maar nee, ik geraak er niet op uitgekeken. Trouwen is een mooie traditie, waarvan ik hoop dat ze nog lang blijft bestaan. Als ik de juiste jurk heb voor een bruid, dan zie ik dat meteen. Ze gaat anders naar zichzelf kijken in de spiegel, ze straalt. "

De hamvraag die hem elke aflevering wordt gesteld: hoe vind je in al die rekken (kijk maar even naar het eindeloze aanbod op Koonings The Wedding Palace, de winkel waar in geshopt wordt voor de Beneluxreeks) jouw ideale jurk?  

"De allerbelangrijkste factor is: hou jij van de jurk? Maar het helpt ook wel als je me een beetje richting geeft op vlak van prijs, model of wat je graag draagt. Maar als je dan moet kiezen tussen de jurk die jouw familie fantastisch vindt of diegene waar jij verliefd op bent geworden? Ga dan altijd voor jouw keuze! Bedenk hoe jij je in deze jurk gaat voelen. Hij staat altijd stukken beter als hij perfect op jouw maat is.
Vaak is het ook wat sociaal werk. Ik werk voor de bruid, but I have to manage the crowd (lacht). Vaak moet ik een familie sturen zodat ook zij zien dat wat de bruid gelukkig maakt het belangrijkste is. Soms aanvaarden ze dat beter als het van mij komt. "

Als ik de juiste jurk heb voor een bruid, dan zie ik dat meteen. Ze gaat anders naar zichzelf kijken in de spiegel, ze straalt.

Op zoek naar een jurk? Volg het stappenplan en de tips van Randy!

In drie stappen naar de perfecte jurk:  
1.     Kies een budget. Je zal in de winkel niet anders behandeld worden, er is een jurk voor iedereen. Het is dan voor iedereen handiger dat je op voorhand een prijsindicatie geeft, anders zit je gegarandeerd met teleurstellingen.
2.     Denk na over je locatie. In wat voor klimaat ga je trouwen? Ga je in een schuur trouwen of in een kasteel? Wat is op die locatie handig, wat helemaal niet?
3.     Vertel jullie verhaal als koppel. Gaan jullie samen veel reizen, zijn jullie sportief, droom je van Disney?   Maar hou vooral een open geest en probeer verschillende jurken uit.  

Wat zijn de trouwtrends nu?  

"Kant is altijd een goed idee. Jurken worden ook korter, gewoon omdat dat een stuk handiger is op het feest en de receptie achteraf. En ik zie ook heel veel rugdecolletés. Heel sexy! Mijn voorkeur gaat uit naar een tijdloze stijl, je wil immers nog jaren naar jouw trouwfoto's kijken. Ga voor een stijlvolle jurk die niet té sexy of te bloot is."

3
TLC

Rugdecolletés zijn dé trend van nu, heel sexy!

Lees meer