Gewapende pro-Russische seperatisten lopen de Oekraïense stad Slavjansk binnen.
EPA Gewapende pro-Russische seperatisten lopen de Oekraïense stad Slavjansk binnen.

Opnieuw hevig gevochten in oosten Oekraïne

In het oosten van Oekraïne is vannacht weer hevig gevochten. Gewapende mannen van de Volksrepubliek Donetsk zijn in de steden Slavjansk en Kramatorsk in gevecht geraakt met het Oekraïense leger. Dat heeft Miroslav Roedenko van de republiek gezegd tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

Het is niet bekend hoeveel doden of gewonden er zijn gevallen. Zaterdag is er eveneens gevochten in de steden, liet een woordvoerder van de republiek weten. Het Oekraïense leger probeert controle te krijgen over het gebied, dat door pro-Russische seperatisten is uitgeroepen tot een onafhankelijke republiek.

In het oosten van Oekraïne hebben seperatisten de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loegansk uitgeroepen. In een televisie-interview liet 'Volksgouvereneur' Pavel Goebarev van de overkoepelende regio Donbass weten dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat de twee republieken gaan samenwerken.

Goebarev kwam zelf met het idee om de twee republieken in een federatie te laten samenkomen. De federatie Novorossia (Nieuw Rusland) zou zich kunnen aansluiten bij de Russische douane-unie en militaire samenwerking kunnen zoeken met Rusland en andere voormalige Sovjetstaten. De federatie is vernoemd naar het gebied in het huidige Oekraïne dat in de 18de eeuw door het Russische Rijk op de Ottomanen werd veroverd.

Lees meer