2
Reuters, AFP

Paus niet te spreken over Amerikaanse 'Moeder aller bommen': "Beschaamd toen ik de naam hoorde"

Paus Franciscus neemt aanstoot aan de omschrijving "moeder aller bommen" om de krachtige bom te omschrijven die het Amerikaanse leger onlangs liet vallen op een bergachtig schuiloord van Islamitische Staat in Afghanistan.

"Ik was beschaamd toen ik de naam hoorde", zo vertelde de paus zaterdag aan een publiek van studenten. "Een moeder geeft leven en deze brengt de dood, en dat toestel wordt een moeder genoemd", kloeg de kerkvorst, die op 24 mei de Amerikaanse president Donald Trump ontvangt in het Vaticaan.

Midden vorige maand dropte het Amerikaanse leger een GBU-43/B op een bolwerk van Islamitische Staat in het oosten van Afghanistan. Op briefings en in media werd de krachtigste niet-nucleaire bom in het Amerikaanse arsenaal vaak omschreven als "de moeder aller bommen". Trump bestempelde de operatie als "een nieuw succes".

Trump en de paus verschilden in het verleden al vaker van mening. Zo stelde Franciscus tijdens de Amerikaanse presidentscampagne dat "een man die muren wil bouwen in plaats van bruggen niet christelijk is". Trump noemde het toen "schandelijk" dat een religieus leider "het geloof van een persoon in twijfel trekt".

2
reuters

Lees meer