Actievoerders troepten vandaag samen aan het Centraal Station in Brussel.
Photo News Actievoerders troepten vandaag samen aan het Centraal Station in Brussel.

Peeters belooft oplossing voor 3.000 werkzoekenden die uitkering dreigen te verliezen

Er komt een oplossing voor de circa 3.000 werkzoekenden met een verminderde arbeidsgeschiktheid of met een medische of psychiatrische problematiek die eind dit jaar hun inschakelingsuitkering dreigen te verliezen. Dat heeft minister van Werk Kris Peeters beloofd naar aanleiding van een actie die de christelijke vakbond ACV voerde.

"De minister heeft zich geëngageerd om een oplossing uit te werken voor deze groep", zegt Koen Colpaert, woordvoerder van Peeters.

Die boodschap heeft ook ACV begrepen. "De minister gaf aan dat het onaanvaardbaar is dat mensen die positief meewerken aan begeleiding naar werk, hun uitkering verliezen door een gebrek aan aangepaste jobs", zegt Karim Dibas, verantwoordelijke van de ACV Werkzoekendenwerking. "We zullen de minister aan deze uitspraak houden en we verwachten dan ook snel een oplossing voor dit bijzonder urgente probleem."

Een ACV-delegatie werd ontvangen door Peeters, nadat ze in het station Brussel-Centraal actie hadden gevoerd om een oplossing voor de groep werkzoekenden te vragen.

De beslissing om de wachtuitkeringen in tijd te beperken werd eerder al voor een aantal mensen bijgestuurd. Zo kregen 6.000 mensen met verminderde arbeidsgeschiktheid een verlenging van hun recht op een inschakelingsuitkering en een aangepaste trajectbegeleiding, zegt ACV. Die verlenging loopt echter eind dit jaar af, terwijl het voor een groot deel van die groep, ondanks inspanningen, onmogelijk bleek om werk te vinden.

Het is onaanvaardbaar dat mensen die positief meewerken aan begeleiding naar werk, hun uitkering verliezen door een gebrek aan aangepaste jobs

Karim Dibas (ACV)

Lees meer