Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie, Wetenschap en Sport.
BELGA Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie, Wetenschap en Sport.

Philippe Muyters: "Alleen subsidies voor sportbonden bij 'good governance'"

Vlaamse sportbonden die volledige subsidies van de overheid willen ontvangen, moeten voortaan een code van 'good governance' volgen. Philippe Muyters (NV-A), de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, maakte dat vandaag bekend tijdens een antidopingconferentie in Amsterdam.

"We zijn de eerste overheid in Europa die deze maatregel neemt", laat Muyters weten. "Schandalen in sportortganisaties als de FIFA hebben de regering tot deze maatregel bewogen. Het gaat om 20 procent van de totale subsidie. Deze maand nog verschijnt er een studie over. De maatregel gaat op 1 januari 2017 in."

Muyters maakt, namens de Europese Unie, deel uit van de foundation board van het Wereldantidopingagentschap WADA. Hij sprak tijdens een conferentie, die in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU werd georganiseerd.

Volgens Muyters hebben de dopingbestrijders de dopingzondaar bijna ingehaald. "Dat is een groot verschil met vijf of tien jaar geleden. Het is een goede zaak dat bloed- en ureasamples nu tien jaar later opnieuw kunnen worden getest. Weinigen zullen nu nog trots zeggen dat ze een fan van Lance Armstrong zijn."

Lees meer